Коментари Новини

Министър Шишков: Имам обещание тунелите на Хемус да са готови до края на септември

30.08.2022 14:06
Министър Шишков: Имам обещание тунелите на Хемус да са готови до края на септември

Ръководствата на “Автомагистрали” и на пътната агенция ми казват, че въпреки забавянето до края на септември двата тунела ще са ремонтирани. За “Витиня” съм притеснен, за “Ечемишка” смятам, че може да го направят. Обещали са, ще видим какво ще се случи. Това заяви в интервю пред 24 Часа министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. 

 

Уволнихте предишното ръководство на “Автомагистрали”, защото не ви е докладвало кога ще приключат ремонтите на тунелите на “Хемус”. Кога ще спрат задръстванията пред тунелите?

- Направих внезапна проверка на 1-и и 2-и лот на “Хемус”. Спрях да видя какво се случва при тунелите “Витиня” и “Ечемишка”. И видях тъмнината в тунела. Не смятам, че някой непрекъснато трябва да убеждава ръководството на “Автомагистрали”, че трябва максимално бързо да се строи и че това тормози българските граждани.

Шеста година са тези ремонти.

- Страшно е. Ръководствата на “Автомагистрали” и на пътната агенция ми казват, че въпреки забавянето до края на септември двата тунела ще са ремонтирани. За “Витиня” съм притеснен, за “Ечемишка” смятам, че може да го направят. Обещали са, ще видим какво ще се случи. Другото, което пречи на движението, е укрепването на един от виадуктите. Няма да успеят да свършат до края на септември, категорични са, по-добре да ми кажат истината, отколкото да лъжат. Обещаха до края на ноември, преди зимата, да са готови. Тъй като ремонтът е започнал като авариен, а е станал основен, искам да ми представят проекти и точен график кога ще бъде завършен. За жалост, както и много други ремонти са започнали като текущи, а са се превърнали в основни.

Защо се объркаха така нещата в строителството - да няма проекти, ясни правила?

- Говоря си с фирмите и ги попитах - защо всичко са ви възлагали като текущи ремонти, като е можело едните да са текущи, другите основни, можело е да има някакъв ред. Както са направени рамковите договори за текущи ремонти, на същия принцип са могли да направят за основни. Те самите предложиха да спрем поръчките и да се направят нови - за текущ и за основен ремонт, в което има много логика. Това ще стабилизира законово бранша.

Нали беше обявена процедура?

- Беше обявена за текущи ремонти от предишното ръководство на АПИ, без да се допита до мен. Ако наистина пътностроителният бранш го желае, ние ще го подкрепим. Те са разбрали, че за самите тях е добре да са ясни регламентите.

Как се решава този проблем?

- Поръчките да бъдат за основен и за текущ ремонт. За да е ясно - когато се прави един текущ ремонт на пътя и изведнъж излязат конструкции за основен ремонт, да може да се направи.

Това няма ли да струва много пари?

- Огромното количество пари, които са раздавани във времето назад, са били за текущи ремонти, но те са съдържали и основни ремонти. Поискал съм справка от АПИ в последните 7-8 години какви основни ремонти са правени на пътищата. И ще видим, че почти не са правени. Основният ремонт има един основен плюс - че се прави с проект, с надзор и се въвежда в експлоатация с държавна приемателна комисия. Давам ви пример с ремонта при Чирпан на магистрала “Тракия”. Започнали са го като основен, направили са го като текущ, а той си е основен. Затова е много по-чисто да се направят конкурси и за текущ, и за основен ремонт. Да, ще има единични цени за едното и за другото.

Северна България, г-н министър, е 20 г. назад с инфраструктурата. Една “Хемус” започна да се прави и е доникъде. Откъде ще намерите пари за участъците, за които няма проблем, освен че не се плаща?

- За лотовете 1,2 и 3 на “Хемус” до разклона за Плевен и Ловеч има пари от бюджета на АПИ. Това са единствените лотове, които имат разрешение за строеж. В последните 7 месеца по тях не се работи, растат само храсти. Има конструкции по мостовете, които са предварително напрегнати и ако не се завършат и не се натоварят, ще трябва да изхвърлим и това. Доста безхаберно се е работило. Ще направим възможното тази седмица да разплатим и да започне веднага строителство.

Какво ви е разбирането за веднага?

- Плащаме и започваме тази и другата седмица. Тук не става въпрос за думи и обещания, нямаме никакво време. Това, което искам да ви кажа за Северна България, е, че аз също смятам, че проблемът в развитието на страната в севера и юга е заради инфраструктурата. Има още една основна артерия, която, ако не се направи, България пак ще бъде разделена на Северна и Южна. Това е оста, която тръгва от Русе, отива до Велико Търново и би трябвало да слезе на юг, до КПП Маказа. Връзката с тунела под Шипка е проблематична, защото са две ленти и те няма да понесат движението.

Ще бъде зарязан тунелът под Шипка ли?

- Не съм казал, че ще го зарежем. Трябва да направим концепция това движение откъде да мине. Ако то може да мине през Прохода на републиката като скоростен път, може да се окаже по-добрият вариант. Защото основното движение от север на юг сега минава през прохода.

Откъде да мине? Нормално е да не се катерят завоите към Шипка.

- Не само. Шипка е малко встрани от оста, която идва от Русе, Велико Търново и да слезе към Маказа. Това е оста, която пресича три магистрали - “Хемус”, “Тракия” и “Марица”. Това е свързаност между севера и юга и това е нещото, което спешно трябва да се проектира цялото. Разбира се, без да изключваме, че трябва да завършим “Хемус”.

Пак ви питам - и затапвате тунела под Шипка, така ли?

- Не съм казал такова нещо. Трябва да го проучим. Може да се окаже, че и двете оси трябва да работят. Казах, че тунелът под Шипка е решен, без да има обща концепция минаването от север на юг. Той е хвърлен просто така. Там е направен обходът на Габрово с подход към тунела, който също е две ленти. Ако не беше направен обходът, можехме да препроектираме по-широк тунел, но няма да имаме широк път до него. Проблемът е, че като няма цялостна концепция за всички тези пътища, магистрали, връзки север-юг, изток-запад , всичкото го правим на парче. Ще ви дам пример с пътя Видин - Ботевград. Това движение отива в магистрала “Хемус”. Това обаче е част от коридор север - юг към Гърция.

Като че стигаме до тунела под Петрохан, нали?

- Ако се направи връзката от Монтана, тя излиза на магистрала “Европа”, това означава с 60 до 80 км по-кратка връзка.

Вие имате няколко месеца като министър, къде отидохме към тунела под Петрохан, за който се говори от 2002 г.?

- Това не пречи. Вие разсъждавате върху това кой ще започне да строи утре.

Следващият министър може да има други концепции.

- Искам като експерт да предложа една стратегия за развитието и строителството на всички автомагистрали. Ако искат - да се съобразят. В момента си говорим за едни парчета от магистрали. За “Хемус” няма проект. Държавата, ако иска да влива милиарди, няма къде да ги инвестира.

Магистрала “Хемус” кога може да стане готова?

- Когато се реши проблемът с последните два лота. Не е започнало проектирането за тях. Това, което оставихме от предишния служебен кабинет, питах какво се е случило за 7 месеца, казаха - нищо. В 4-и и 5-и лот ние направихме отчуждаването при предишния служебен кабинет. Изготвихме текст за търпимост и възможност да узаконяване на незаконното строителство за тези два лота и го оставихме на политиците да го одобрят, за да продължи строителството. Не сте чули да е одобрено. Сега ще приготвим текста, ще го пуснем за обществено обсъждане и ще го внесем в Народното събрание. Това е блокирало двата лота, за които има проекти, отчуждаване, има ПУП. Седем месеца никой не направи текст в ЗУТ да даде възможност за узаконяване и търпимост. Би трябвало да се направи програма за 30 г. за развитие на пътищата. Не се прави проект, не се прави ОВОС за една година.