Коментари Новини Пътна обстановка

Инж. Златев: Когато политиците спрат да се бъркат в техническите въпроси, пътната инфраструктура ще започне да се подобрява

01.09.2022 13:57
Инж. Златев: Когато политиците спрат да се бъркат в техническите въпроси, пътната инфраструктура ще започне да се подобрява

"От Българската браншова камара „Пътища” нееднократно сме казвали, че пътната инфраструктура е кръвоносната система на една държава и ако тя е в добро състояние, има възможност икономиката да се развива”. Това коментира инж. Георги Златев, член на Контролния съвет на ББК „Пътища”, в ефира на предаването „Твоят ден” по Нова Нюз.

Според експерта, когато политиците спрат да се бъркат в техническите въпроси, тогава пътната инфраструктура ще започне да се подобрява. Защото това е системна грижа и не трябва след смяна на политическото ръководство, да се сменят всички експерти, които работят в този сектор. Ако искаме да имаме пътища на топ ниво, трябва да знаем как да ги правим, как да ги поддържаме и да инвестираме.

„Един път започва с проектирането. Качеството на проектирането в момента в нашата държава е на най-ниска цена. Най-ниската цена винаги гарантира най-ниското качество, особено в България. Първо трябва да се започне с качествено проектиране, да се наложат няколко санкции на надзорни фирми, които вместо да защитават държавния интерес и да следят стриктно за качеството на строителството, си позволяват заобикаляне на стандартите. И най-накрая строителите да започнат да се избират не по критерий „най-ниска цена”, а ако наистина да имат досие. Когато строителят има два или три обекта, показали дефекти, то той не следва да бъде оценяван само по цената, която е предложил”, каза още инж. Златев.


Последни новини

Анкета