Анализи Новини

Зимното почистване - три пъти по-скъпо тази година

07.09.2022 15:49
Зимното почистване -  три пъти по-скъпо тази година

Чистенето на снега от републиканските пътища през предстоящата зима ще струва над 3 пъти по-скъпо в сравнение с миналата и около 8 пъти повече спрямо зимата на 2020-2021 г. Това показват прогнозните стойности на обществените поръчки, които пътната агенция обяви преди ден.

С назначаването на служебното правителство министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заговори, че е необходимо спешно да се осигури поддържането на пътищата само за зимата.

Завареното от него ръководство на АПИ обаче вече бе пуснало поръчки за сключване на 3-годишни договори за пътно поддържане на стойност 2,3 млрд. лв. Те включват и чистенето на снега през зимата, но началната им дата ще бъде от април 2023 г.

Обявените преди ден поръчки са на стойност 276 млн. лв. без ДДС, или 331 млн. лв. с налога. Поръчките са общо 6 - 5 за различните райони на страната, като всяка от тях е с по няколко обособени позиции - по една за всяка област, а желаещите могат да кандидатстват за по няколко обособени позиции.

Шестата обществена поръчка е само за чистенето на снега от магистралите, като тя също е разделена в зависимост от аутобана и в коя област на страната попада.

Сумата, дори да бъде намалена с малко заради състезателната процедура, която предстои, е три пъти по-висока от миналогодишната, която беше около 100 млн. лв. с ДДС. Тогавашното служебно правителство постъпи по същия начин в стремежа си да прекъсне действащите тогава дългогодишни договори за поддържане на пътната мрежа и обяви обществена поръчка само за времето между 15 октомври и 15 април.

През предходната зима - 2020/2021, в бюджета на АПИ е имало 80 млн. лв. за зимното поддържане на пътищата, но отчетът показва, че са похарчени само 40  млн. лв. от тях.

Но тогава зимата беше много мека и почти без никакви валежи от сняг, а снегопочистването е една от основните дейности наред с аварийното поддържане на пътищата.

Обявените сега поръчки са по ускорена процедура и оферти ще се събират до 1 септември, само за Северен централен район срокът е 5 септември. От обясненията на пътната агенция излиза, че е избран бързият вариант, защото в противен случай заедно със сроковете за обжалване нормална процедура би отнела половин година, а това означава пътищата наистина да останат без поддържане през зимата, защото в момента няма действащи договори.

Разширен е обаче кръгът от фирми, които могат да участват. В предишните процедури едно от главните изисквания беше кандидатът да има поне 3-годишен опит от поддържането поне на 150 километра републикански пътища.

Сега е добавено “или общински пътища и улици”, т.е. могат да се явяват и кандидати, които са чистили  снега само в населени места.

Разпитаните вчера от “24 часа” шефове на пътноподдържащи фирми избягваха да коментират по същество поръчката и най-вероятно настроенията в бранша са да се явят на процедурите. Самият арх. Шишков каза преди няколко дни по телевизиите, че е постигнал джентълменско споразумение с тях да не обжалват процедурите за зимното поддържане на пътищата.

Самите фирми пострадаха доста от действията на четворната коалиция, която така и не им заплати напълно ремонтите, извършени от тях миналото лято, и остана да им дължи към 700 млн. лв.

Освен това снабдяването с материали и техника за зимата отнема време и обикновено досега подготовката започваше още през пролетта, а не през септември.

“Цените на солта и химикалите са поне два пъти по-високи от миналогодишните, горивата също са много по-скъпи, а и много фирми останаха без служители, след като не им плащат. Освен това в предишните договори имаше клауза, че когато се въведе толсистемата, цените ще се преизчислят, но това така и не стана и снегорините и другата техника си плащат за пътуването на общо основание. Затова тези цени не бива да ви учудват”, каза изпълнителният директор на Браншова камара “Пътища” Лазар Лазаров.


Последни новини

Анкета