Коментари Новини

Диана Русинов: Шофьорите, карали под въздействието на алкохол, трябва да се изпращат на психиатър

13.09.2022 11:26
Диана Русинов: Шофьорите, карали под въздействието на алкохол, трябва да се изпращат на психиатър

Експерти предлагат методика, по която да се оказва психиатрична помощ на шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. Това заяви пред Нова експертът по пътна безопасност Диана Русинова.

По думите ѝ това е обсъдено на среща в Министерски съвете, както и възможни решения за справяне с проблема с агресините водачи на автомобили. 

„Това е едно от новите неща, които никога не е предлагано. Става дума да се изработи методика, по която да се оказва психиатрична помощ, и психологическа такава, на шофьори, които са седнали зад волана един или два пъти след употреба на алкохол. Това са хора, които очевидно имат проблеми и им трябва терапия”, подчерта тя.

Тя коментира и скандалното видео, на което се вижда как автомобил изтласква от пътя друга кола, въпреки поставените разделителни колчета, за да го изпревари на пътя през Кресненското дефиле. 

„Гледах клипчето с неправилното изпреварване в Кресненското дефиле. Бих насърчила „Пътна полиция” по рамките на тола да установят кой е автомобила. Най-лесно така може да се разбере марката и моделът. Това е недопустимо поведение на пътя”, коментира тя  видеото, изпратено от зрители на NOVA, на което се вижда как шофьор избутва коли от пътя в Кресненското дефиле, въпреки че властите сложиха колчета, които да разделят платната и да се ограничи скоростта.

”Ако кажем, че е изпреварвал  при забранителна маркировка, има една смешна санкции от 20 лева. Но има и много други тежки санкции. За това агресивно шофиране има член в закона”, добави тя.