Анализи Новини

Защо обявиха АМ Русе-Велико Търново за национален обект?

14.09.2022 18:44
Защо обявиха АМ Русе-Велико Търново за национален обект?

Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде обявена за национален обект. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след правителственото заседание.

Каква е причината за това решение?

На всеки значим проект в страната се прави Оценка за въздействие върху околната среда(ОВОС) или екологична оценка (ЕО), както и оценка за съвместимост с целите за опазване на зоните в Натура, които в България са 35% от територията на страната.

Всички тези оценки подлежат на съдебно обжалване пред Върховният административен съд. Обикновено тези сложни дела продължават между 3 и 5 години. Няма сериозен инфраструктурен обект у нас, който досега да не е обжалван. По правило това се прави от зелени екологични организации.

Примерите са много:

Екооценките на 7ми реактор на АЕЦ Козлодуй, заводът за боклук в София, всички магистрали, софийското метро, заводи, фабрики, цехове, хотели, туристически обекти, ски зони и още  редица други.

През 2017 година, притиснати от злоупотребата с права по Орхудската конвенция от страна на  неправителствените екологични организации, тогавашният парламент въведе едноинстанционно облажаване за  "националните обекти“. Въведен бе и срок на взимане на решението от съда до 6 месеца от внесените жалби.

С тези промени в закона за опазване на околната среда рязко се намалиха сроковете по процедурите за одобряване на важните за страната обекти. Пресечена бе и възможността само срещу 10 лв. съдебна такса да се спират държавни проекти за милиарди.

Първият законопроект, който бившият министър на екологията Борислав Сандов внесе през Министерски съвет в Парламента, беше да се върне отново двуинстанционното обжалване.

Срещу този проект на Сандов бяха дори депутати от Продължаваме промяната и Демократична България, начело с Ивайло Мирчев.

За да се удовлетворят желанията на коалиционният партньор Зелено движение обаче, преди няколко месеца бе прието едно спорно, компромисно решение - законът да влезе в сила от 2024 година. Дотогава ще е валидно едноинстанционното обжалване.

По изброените по-горе причини, настоящето служебно правителство, за да пресече възможностите за бавене на изграждането на тази изключително важна за България пътна артерия, съвсем логично определи магистралата Русе-Търново за обект от национално значение.


Последни новини

Анкета