Новини Пътна обстановка

Кабинетът прие нов списък на платените пътища

22.09.2022 13:39
Кабинетът прие нов списък на платените пътища

Министерският съвет одобри нов списък на платените републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние - тол такса.

Предишният списък с платените пътища от 2020 г. е отменен, съобщи правителствената информационна служба.

С новия списък се прецизира и актуализира информацията за тол сегментите на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, за които се събира такса, се казва в съобщението.

Направени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на конкретния сегмент в метри и километри, за които тежкотоварните автомобили ще плащат за превоза.

Това ще доведе до значително подобряване отчетността на тол сегментите и до подобряване на събираемостта на тол таксите, твърдят от правителствената информационна служба.

Според пътната агенция няма промяна в километрите платени пътища и те остават същите. Направени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на съответния сегмент в метри и километри.

Целта на измененията е да се подобри отчетността на тол сегментите, както и събираемостта на пътните такси. По този начин ще се ограничат предпоставките за повторно таксуване на тежкотоварните камиони на граничните контролно-пропускателни пунктове, се казва в съобщението на АПИ.

В официалното съобщение няма информация за колко километра пътища ще плаща тежкотоварния трафик по новите, "прецизирани" тол сегменти.

Най-вероятно решението  на служебния кабинет е взето въз основа на доклада, внесен от бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който в момента води листата на "Има такъв народ" за областите Пловдив и Хасково.

Неговото предложение за тол системата е единственото публикувано в портала за обществени консултации. Според доклада към решението новият списък с платените пътища се прави, за да се увеличат приходите от тол такси и да не се трупат неправомерно нарушения на превозвачите, от което те се оплакваха нееднократно.

През февруари 2020 г. правителството на Бойко Борисов прие обхвата на платената пътна мрежа за камиони и автобуси. Тя обхваща общо 6050 км магистрали, първи и втори клас пътища. Превозвачите обаче заплашиха с протести и така се стигна до компромис за втори клас пътища, които са 3115 км, да плащат 0 стотинки.

Тол системата реално тръгна на 1 март 2020 г. с гратисен период. Причината беше закупуването на устройствата. Той обаче продължи до 13 май, заради обявеното извънредно положение в страната във връзка с пандемията от коронавирус.

Въпреки че приходите от тол такси бяха далеч под очаквания един милиард, заплащането на второкласната мрежа и увеличението на тарифните ставки стана едва по вмерето на правителството на Кирил Петков и влезе в сила от 1 юли тази година. И тогава превозвачите заплашваха с протести, но реално до такива не се стигна.

Идеята на въвеждането на тол системата е този, който ползва повече пътната мрежа и я руши, да плаща повече. В момента положението е надолу с главата и собствениците на леките коли издържат тежкотоварните превозвачи. Близо две трети от приходите за поддържане на пътищата идват от винетки и едва една трета от тол такси, показват данните за 2021 г.