Новини

Липсват по минимум 30 мм материал от платната на 2 лота на Тракия

12.10.2022 17:31
Липсват по минимум 30 мм материал от платната на 2 лота на Тракия

По поне 30 мм дебелина липсват от асфалта на 2 лота на АМ "Тракия". Това съобщиха на съвместен брифинг регионалният министър арх. Иван Шишков и вътрешния Иван Демерджиев.

Проверките са правени на лот 2 от Стара Загора до Нова Загора и на лот 3, който е до Ямбол. "Асфалтовата смес на износващ, долен пласт, трети пласт, както и трошен камък, трябва да е с височина 120 см на лот 2. Това е по проект", обясни арх. Шишков. И даде пример от взети ядки от различни участъци на лота. "Ядката на изпреварващата и активната лента по проект е 220 мм.

Всъщност е 189 мм. В друг участък са 188 и 183 мм при 220 мм по проект", каза Шишков. И обясни, че за целия участък цената е 133 млн. лв. При 17% загуба това са 23 млн. щета за бюджета за сметка на държавата, посочи регионалният министър. В лот 3 ситуацията била подобна. Имало дори случай на построени 166 мм при 220 мм по проект.

Общата загуба там е 17 млн. лева. "Има овлажняване на леглото на пътя, това значи, че при всички положения материалите не са тези, които трябва да бъдат вложени", посочи още Шишков. А Демерджиев каза, че проверката е дело на МВР. Те са пратили пробите на Института по пътища и мостове към АПИ. До 10 дни ще са ясни и резултатите от пробите на вложения материал.

"Ако трябва, ще пратим пробите и в чужбина", обясни вицепремиерът. А Шишков даде и примери как основни ремонти са били представяни като текущи. Имало и такива строителни дейности по АМ "Тракия".

След брифинга от МРРБ изпратиха презентация „Установени дефекти при участъците Лот 2 – „Стара Загора – Нова Загора“ и Лот 3 – „Нова Загора – Ямбол“на АМ „Тракия“.