Коментари Новини

Министър Шишков уклончиво за довършването на АМ Струма

17.10.2022 11:04
Министър Шишков уклончиво за довършването на АМ Струма

Днес, в сутрешния блок на БНТ, министърът на регионалното развитие Иван Шишков отговори уклончиво на въпроса - кога ще започне изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Той заяви, че от Министерство на околната среда и водите са си свършили работата по процедурите и ред било на Министерство на регионалното развитие. В същото време обаче каза, че това трябва да бъде свършено от бъдещия редовен кабинет, който щял да има 4-5 месеца да разреши строителството.

Досега изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле беше бавено от бившето зелено ръководство на МОСВ, а активната страна беше МРРБ.

Сега е точно обратното.

Министерство на екологията, само за няколко месеца, реши проблемите, които са от тяхната компетенции и бяха бавени с години.

Явно министър Шишков отклонява възможността МРРБ и АПИ да продължат процедурите, които ще доведат до започване на работа в участък през Кресненското дефиле.

Тази позиция на министъра е абдикация от поетите лично от него ангажименти. Днешното изявление на Шишков е още по-странно, тъй като той, при встъпването си в длъжност, ясно и категорично заяви, че изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле трябва да бъде продължено с много ясни параметри и в кратки срокове.

Какво е накарало Шишков да промени позицията си,  въпреки реална опасност България да връща 1.6 млрд. лв. за построеното досега, може само да се гадае.

Позиции, че довършването АМ Струма е приоритет са изразявали Президентът Румен Радев и Министър-председателят Гълъб Донев.