Новини Пътна обстановка

Браншовата камара Пътища: Пред колапс сме

24.10.2022 13:10
Браншовата камара Пътища: Пред колапс сме

„Браншът е пред колапс и това е тенденция. Цели се изместване на фокуса, че не се разплащат текущите ремонти и поддръжки, както и, че има спешна нужда от индексация“. Това каза заместник-председателят на УС на Браншова камара "Пътища" Живко Недев по БНТ.

Според Недев в момента се провежда кампания срещу Браншова камара "Пътища", нейните членове и фирмите, които се занимават със строителство на пътища. Той смята, че повдигането на въпроса за дебелината на пътната настилка на АМ "Тракия", полагана преди около 10 години, е опит да се отклони общественото внимание от важните въпроси и тежкото състояние, в което се намира браншът.

По негови думи в проекта за АМ "Тракия" са си партнирали българска и чуждестранна фирма. Органи на ЕС са правили одит на свършената работа. Извършени са много на брой проверки преди сертифицирането, верифицирането и разплащането на проекта.

"По техническа спецификация са се правили проби на всеки 200 линейни метра", обясни Живко Недев.

Припомняне, че от браншовата организация на пътищарите реагираха изключително остро на твърденията на министър Шишков, че Лот 2 и 3 от АМ Тракия са строени некачествено.

„През изминалите години лот 2 и лот 3 са преминали над 150 проверки. През 2014 година Европейската комисия прави одит на участъците. Пробите и резултатите са анализирани в лабораторията на изпълнителя на тестовете в Италия. От получените резултати е констатирано, че показателите отговарят на изискванията на Техническата спецификация“ казват в официална позиция от Браншова камара „Пътища“.

Те добавят, че двата лота са пуснати в експлоатация преди повече от 10 години, а досега не са възлагани превантивни и текущи ремонтни дейности, въпреки, че трафика по двата участъка надвишава в пъти планираните при изграждането им.

„Трафикът по Лот 2 за периода 2017-2019 г. надвишават планираното с 162% при тежкотоварните автомобили, 376% при лекотоварните автомобили. По Лот 3 надвишаването е 42% при тежкотоварните автомобили и 348% при лекотоварните автомобили“ казват още пътните строители.