Новини Пътна обстановка

Отлагат забраната за замърсяващи коли в центъра на София за 1 декември 2023г.

23.11.2022 14:36
Отлагат забраната за замърсяващи коли в центъра на София за 1 декември 2023г.

Въвеждането на нискоемисионна зона в София се отлага с една година - ще действа от 1 декември 2023 г., а не от този декември, както беше в първия вариант на проекта за общинска наредба на ГЕРБ-СДС. След като не успя да получи одобрение в комисията по транспорт през лятото, сега вносителите на проекта са включили някои предложения на опозицията с очакването този път наредбата да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

Критиките на "Демократична България", че забраната не обхваща тежкотоварните камиони, както и прекалено краткия период на действие на зоните - от 1 декември до края на февруари, да стане поне шест месеца, не са взети под внимание.

Така от 1 декември ще е забранено само за от най-замърсяващата първа екологична група - с бензинов двигател с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелов - преди 2002 г. С година по-рано - от 1 декември 2024 г., ще е забранено влизането в зоните на колите от втора екологична група.

Какви са границите на двете зони

Зоните с ниски вредни емисии ще са две и в тях няма промени от първоначалния вариант. Едната обхваща историческия център на София и се нарича Малък ринг: в карето между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". На кръстовищата за влизане в Малкия ринг вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от ГТП. След това собственикът на колата ще бъде глобен, като санкцията започва от 50 лева нагоре.

По-голямата зона ще започне да действа от 1 декември 2025 г. Тя е наречена Голям ринг и обхваща територията, очертана от бул. "Сливница"-бул."Данаил Николаев"-бул."Ситняково"-бул."Яворов"-ул."Атанас Дуков"-бул."Хенрик Ибсен"-бул."П.Ю.Тодоров"-бул."Иван Гешов"-бул.Константин Величков". От 1 декември 2025 г. ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. и от втора екологична група.

В първоначалния проект на ГЕРБ забраната за отопляване с твърдо битово гориво за цялата Столична община щеше да важи от 1 януари 2030, но по настояване на "Демократична България" бе записано ограничението да започне година по-рано - от 2029 г.

Коригираният проект за наредба за въвеждане на нискоемисионни зони в София ще се гласува на сесия в Столичния общински съвет на 15 декември.