Коментари Новини Пътна обстановка

Бивш шеф на Автомагистрали: НС симулира дейност, върнахме се назад в строежа на пътища

21.12.2022 22:43
Бивш шеф на Автомагистрали: НС симулира дейност, върнахме се назад в строежа на пътища

Не виждаме никакви стъпки напред по отношение на строежа на пътищата, вижда се с просто око, когато се разходим. Напредък няма, дори се върнахме назад - тази година "Автомагистрали" ще завърши с по-добра печалба, но това не се дължи на повече работа, а на фактурирането на стари неща поради липсата на действия по времето на Гроздан Караджов. Тогава беше най-лесно да не се прави нищо, а сега се компенсира. Това заяви бившият директор на "Автомагистрали" Десислава Христова в ефира на "Денят ON AIR.

Тя подкрепи идеята на служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков магистралите да бъдат отдавани на концесия.

"Идеята не е нова и не е невъзможна, но е интересно по какъв повод я лансира в момента. Вариант е, ако искаме дадена магистрала да се поддържа качествено, да изберем този, който би се справил най-добре", отбеляза тя.

Според нея обаче нещата към момента не се случват по този начин. 

"Когато е даден "инхаус" на "Автомагистрали", виждаме в какво блато затънахме. Хората в парламента, които претендират да ни управляват, предлагат  законопроект за изменение и допълнение на Закона обществените поръчки. Това е неправилно,  те отиват от едната крайност в другата", подчерта Христова. 

Бившият директор на "Автомагистрали" е на мнение, че за времето, през което е бил на поста, арх. Шишков е трябвало да направи проверка с финансисти дали методиката за ценообразуване е спазвана. 

Тя коментира и казуса с неизплатените възнаграждения на пътните служители.

"Трябва да се плати нещо, което е направено. Къде отидоха прословутите проверки? Нали това беше причината да падне прочутата Четворна коалиция", категорична бе Христова, според която партиите си "прехвърлят топката" една на друга.

Тя обобщи, че проблемите в сектора не се коренят в това кой работи и кой не, а "кой задава тона за песен и как".

"Абсолютно всички проблеми идват от т.нар. ни власт. Парламентът симулира дейност - занимава ни с хартиената бюлетина. Когато спрат  да назначават марионетки по конкурсите за търговските дружества на страната за сметка на компетентни хора, тогава нещата ще се променят ", заключи  Христова.