Новини Пътна обстановка

Започва отчуждаване на имоти за скоростния път Видин - Ботевград

04.01.2023 14:18
Започва отчуждаване на имоти за скоростния път Видин - Ботевград

Министерският съвет взе решение за отчуждаване на имоти частна собственост за изграждането на новия скоростен път Видин-Ботевград в отсечката Ружинци-Монтана на днешното си заседание. 40-километровият участък ще бъде готов до три години, съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков:

„На практика спираме забавянето на един изключително важен инфраструктурен обект. Това е скоростният път от Видин към Монтана и до Ботевград. Считаме, че за по-малко от три години този път, който е трасето днес, което одобряваме от Ружинци до Монтана, ще бъде построен. Това решение е толкова важно, защото, освен че компенсира това забавяне и е изключително жизнено за целия този регион на Северозапада, но, когато можем да построим магистралата от Видин до Монтана, това ни дава една възможност включително да потърсим алтернативното трасе, макар и с концесия евентуално, от Монтана с тунел под Петрохан. Така че с това си решение днес Министерски съвет даде един ясен хоризонт напред за развитието на Северозапада.“

Строителството на участъка Ружинци-Монтана се забави с близо две години заради съдебно обжалване на Подробния устройствен план от собственици на имоти по трасето. Предвидените за отчуждаване имоти и части от имоти– частна собственост, са в землищата на селата Ружинци, Плешивец, Гюргич и Черно поле, община Ружинци, област Видин, село Каменна Рикса, община Георги Дамяново, селата Белотинци, Смоляновци,  Клисурица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница и  Войници, община Монтана, област Монтана. Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаване, ще бъдат осигурени от Агенция „Пътна  инфраструктура“.