Коментари Новини Пътна обстановка

До две седмици започва укрепването на свлачището на АМ Струма

28.02.2023 10:57
До две седмици започва укрепването на свлачището на АМ Струма

След около месец ще започне строителството на последния лот от АМ Европа. До месец, месец и половина ще пуснем в експлоатация 7км от скоростния път от Ботевград към Мездра. Има готов проект за свлачището на Струма, а може би до седмица или две ще започне реалното изпълнение на укрепването на свлачището. Вече одобрих и подробния устройствен план  девети лот от АМ Хемус“ похвали се министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков в студиото на БНТ.

Той коментира и проверки на регионалното министерство, които показват масово липса на асфалт при новоремонтираните пътища.

"Рекордьор" е отсечката на АМ "Хемус" от София до Яна, където при заложен по проект 28 см асфалт са установени 18 см и 21 см. настилка. На АМ „Марица“, на лот, построен от италиански строител, при 30 см асфалт по проект, е установена настилка с дебелина между 23-24 см., посочи Иван Шишков.

"Липсват сантиметри асфалт по пътищата. Това е проблем, свързан с периода на последните 8-10 години, а не с един строеж. Този период вече го наричам строителна бутафория. Проверките се налага да ги правим с МВР, защото резултатите от проверките вече започват да не ни изненадват. За съжаление, на всяка проверка липсват слоеве асфалт. На "Хемус", освен липсващия асфалт, има и други проблеми, твърде много шлака, например, което поставя въпроса откъде е докарана – Кремиковци е наблизо...", каза още Иван Шишков.

На АМ "Тракия" най-лошо е състоянието на отсечката между Стара Загора и Нова Загора. В момента се изготвя документация за извършването на основен ремонт там.

Нарушения са установени и при строежа на рамките за тол системата като от 300 рамки не повече от 70 имат разрешение за строеж, каза още Иван Шишков. Той допусна, че и в този случай може да се намеси европейската прокуратура, тъй като става въпрос за средства от ЕС.