Коментари Новини Пътна обстановка

Шишков: Другата седмица започва работа по свлачището на АМ Струма

24.03.2023 10:22
Шишков: Другата седмица започва работа по свлачището на АМ Струма

В началото на другата седмица започва работа по свлачището на АМ Струма. Това обяви в студиото на БНТ министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Той коментира и пътя Девин - Кричим - Стамболийски Шишков коментира, че кметът не иска да подпише с АПИ, за да бъде ремонтиран.

"Кметът не желае да подпише с АПИ. Цялостният път е в добро състояние. Даже бях учуден, че той се оплакваше. Когато един път минава през населено място, се подписва споразумение. Ние сме на негово разположение."

Очаква се за Великден да бъдат пуснат две нови трасета – 6.5 км от АМ Европа в частта преди Калотина, както и 7 км от скоростния път Ботевград – Мездра.

Обходът на Бургас също е "под прицел"  да бъде пуснат за великденските празници, когато хората ще се движат повече - да почувстват облекчение, каза още министърът на регионалното развитие.

Министърът на регионалното развитие повдигна и обсъжданата от години тема за магистрали на концесии.

„Трябва да се замислим да променим икономическия механизъм. Неслучайно говоря, че една от възможностите е част от магистралите да бъдат строени на концесия. Тогава концесионерът не може да краде от себе си. Тогава става наистина изключително прост контролът на магистралите и няма да харчим огромни средства от бюджета на държавата“, обясни Иван Шишков.

Според него при бъдеща концесия на практика концесионерът ще инспектира сам себе си. Ако построи магистралата некачествено и я поддържа 30 години - едно е да направи един ремонт за 30 години, друго е да направи пет, обясни той.

Проектите, които могат да бъдат направени по този начин, според министъра са тунелът под Петрохан и магистрала „Рила“ - връзката между Ихтиман, Самоков, Дупница и продължението към границата с Република Северна Македония.