Новини Пътна обстановка

Експерти проверяват пътните проби на министър Шишков

06.04.2023 11:00
Експерти проверяват пътните проби на министър Шишков

Пътни експерти започват паралелни проверки на пътищата у нас, тъй като се съмняват в пробите, които взима през последните месеци служебният регионален министър Иван Шишков, съобщи шефът на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Според представителите на бизнеса действията и бездействията на Шишков говорят за това, че той работи в полза на корпоративни интереси вместо на обществени. Затова и експертите се съмняват в изнасяните пред обществото данни.

Днес те ще направят изследване на Северната скоростна тангента в София с георадар. Чрез технологията може да се види целият профил на трасето, всички пластове на пътя, дебелината им и дали някъде има пропадания или други проблеми. Самият Шишков също е поръчал подобно изследване, но бусът, който го прави, няма инсталиран георадар, който да събира данни, а само сензори, които указват има ли неравности в определени участъци от пътя, като тази информация макар и полезна е крайно недостатъчна.

Само преди дни от Института поискаха оставката на Шишков, както и да му бъде направена прокурорска проверка по два сигнала. Според единия от тях с работата си Шишков може да нанесе щети в размер на милиони на държавния бюджет.

“Министърът не е одобрил финансовата рамка и поименния списък на обектите, изградени от АПИ през 2022 г., като с това индиректно е позволил безразборно и субективно плащане от страна на УС на АПИ”, твърдят от Института. Освен това отказва да отговори къде са отишли близо 5 милиарда лева, които са изразходвали от пътната агенция през миналата година, при това с довода, че подобна информация е само за вътрешно ползване.

От Института за пътна безопасност сигнализираха още, че Шишков мълчаливо е одобрявал незаконно строителство, заобикалял е законите за обществените поръчки и за държавния бюджет, разплащал се е само с определени фирми, не е постигнат никакъв напредък по изграждането на магистралите “Струма”, “Хемус” и “Европа”, не са въвеждани в експлоатация готови изградени отсечки, “безразборно и субективно плащане” на дейности по договорите за зимно поддържане на шосета, както и за ремонти.

Преди дни Шишков отрече през журналисти и слуха, че е изтъргувал бъдещия пост на главен архитект на София срещу показните акции, с които се опитва да докаже несъществуващи злоупотреби при изграждането на магистрали и пътища у нас. Шишков заяви, че е готов за поста, но “нямал подобни амбиции”, въпреки че е кандидатствал в предходния конкурс и не е бил избран. Спорно е дали и сега кандидатурата му би била подкрепена, предвид факта, че преди време се наложи да подаде оставка от поста главен архитект на община Триадица в столицата след нелеп инцидент с незаконни кабели, довел до смъртта на 16-годишния Людмил Методиев на бул. “Акд. Иван Гешов”.