Новини Пътна обстановка

Шишков: Лятото пускаме част от АМ Струма, участъкът Калотина - Драгоман от АМ Европа ще е готов през май

19.04.2023 10:11
Шишков: Лятото пускаме част от АМ Струма, участъкът Калотина - Драгоман от АМ Европа ще е готов през май

„За АМ „Струма“ имаше голямо свлачище преди тунела Железница. Надяваме се за активния летен сезон да укрепим свлачището, за да пуснем движението в едната лента. Това в посока Кулата - София". Това заяви в студитиото на БТВ министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. 

Той коментира и строителството на АМ Европа. По негови думи участъкът от Калотина до Драгоман се очаква да е готов съвсем скоро. 

"Очакваме до май месец да бъде пусната частта от Драгоман до Калотина. Участъкът от София до Сливница е забавен по административни причини, заради одобряването на подробните устройствени планове и отчуждаването“, добави той.

Той коментира и проверките, които се извършват по пътищата в страната. 

„Първоначалните данни са тези, които ние направихме с взимането на ядка. Аз очаквам, че в един участък от 4 километра, който е в лошо състояние – резултатите ще са същите. Това, което в рамките на кампанията се разрази, че аз вадя ядки там, където е най-лошо строителство, ще се окаже, че не е така и състоянието на пътищата е такова, каквото го виждаме“.

„Прокуратурата поиска вадене на ядка на 250 метра, защото в нормативните изисквания е записано, че когато една магистрала се строи, през такова отстояние трябва да се вземат проби от надзора и строителя. В събота на АМ „Тракия“ от Чирпан до Стара Загора пуснахме георадар. След това имам идея да се направи проверка на участъците на АМ „Европа“.