Новини Пътна обстановка

Коли и камиони продължават да преминават през затворения Златишки проход

01.05.2023 15:35
Коли и камиони продължават да преминават през затворения Златишки проход

Затворен за движение планински проход, през който обаче все пак има трафик. Оказва се, че това се случва по пътя между Етрополе и Златица през Стара планина. В този участък продължават да преминават коли въпреки липсващия асфалт, дупките и падналите дървета.

Екип на bTV тръгна от Етрополе към прохода и не видя нито една табела, че движението е спряно. Златишкият проход е затворен от години.   

Причината – това е най-бързият начин да стигнеш от Етрополе до Златица. Отнема около 20 минути, докато трасето през София или Арабаконак се минава за близо два часа.

„Той е затворен, не се поддържа. Не е в добро състояние, няма мантинели. За тежкотоварен трафик категорично не е подходящ – с много остри криви е, много къси радиуси между кривите“, казва Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Само табелите показват, че ремонт е трябвало да има. А  на метри от главния път виждаме и друг път - водещ до тунел, който също е изоставен.

„Няма асфалт положен, няма осветление, но интересното е, че тунелът има хидроизолация“, казва още Диана Русинова.   

Той води до друг път, който се вие през планината. „Намираме се високо в планината – това зад нас е прокаран път. Виждате от двете страни има подготовка за канавки“, обяснява Диана Русинова. На места има и асфалт. 

 „Изготвен е технически проект за необходимите строително-монтажни работи. Към момента се отстраняват установените неточности по проектната документация. Предстои подготовка за провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнители.“, отговарят от АПИ.

От Агенцията призовават шофьорите да не минават през прохода. Колкото до пътя през тунела - ремонт там не е планиран.