Коментари Новини Пътна обстановка

МРРБ: Има 95 акта за незаконно строителство, в това число при ремонт на пътища и язовири

15.05.2023 14:39
МРРБ: Има 95 акта за незаконно строителство, в това число при ремонт на пътища и язовири

Незаконното строителство има при магистрала "Хемус" - 4-ти и 5-ти лот частично. Но същото се среща и при други ремонти на републиканската пътна мрежа. Това каза пред Евронюз България министър Иван Шишков.

Според него незаконните обекти могат да се обявят за търпими само след проверка дали отговарят на всички строителни норми.

Темата е обект на дискусии и обсъждания още от работата на последните парламенти. Строителният министър уточни, че проблемът се отнася не само за строителството на автомагистрали, но и за извършено незаконно строителство на пътища, язовири и други обекти.

„В рамките на миналото Народно събрание стигнахме до грозен дебат в Комисията по регионална политика, но това не ме отказа от идеята да намерим законов механизъм, в който да можем да узаконим тези незаконни строежи. От тогава насетне по искане на член на регионалната комисията направихме актове на тези незаконни пътища, за да е видно и ясно какъв е мащабът на незаконното строителство“, посочи арх. Шишков.

Той посочи, че има 95 акта за незаконно строителство във връзка с ремонта на пътищата, както и голямо количество актове за ремонти на язовири. Според министъра най-важното, което неотложно и спешно трябва да бъде узаконено, е строителството на 4 лот на "Хемус", защото в противен случай то не може да бъде продължено.