Новини Пътна обстановка

Арх. Шишков: Със строителното разрешение за пътен възел Кресна спасяваме магистрала Струма

19.05.2023 19:22
Арх. Шишков: Със строителното разрешение за пътен възел Кресна спасяваме магистрала Струма

„Издаденото строително разрешение за пътен възел Кресна валидира Оценката за въздействие върху околната среда(ОВОС) на АМ Струма“. Това заяви министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков пред БНР.

Актът на МРРБ прави ОВОС безсрочен. Според Шишков, ако не беше издадено разрешението, то процесът с изграждането на АМ Струма щеше да се забави с най-малко четири години за изготвяне на нова оценка, а България рискува да връща всичките пари, отпуснати за всички отсечки на АМ Струма на Брюксел.

„Пътният възел не предрешава нещата, но той спаси процедурата по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) и така няма да загубим 4 години за нови изследвания. Ако някой си мисли, че можем да загубим 4 години, започвайки наново всички процедури, най-малкото е голямо отстъпление от желанието на всички хора в страната да имаме цяла магистрала“, каза арх. Шишков.

„Ако не бяхме започнали строителство на пътния възел, това означаваше магистралата да не е готова до 2029 г. и така да загубим средства и да имаме наказателна процедура“, добави той.

Валидирането на настоящият ОВОС проваля плановете на еколозите за блокаж на цялостното довършване на АМ Струма. Те настояват за нов ОВОС, за да могат да го обжалват, както направиха с настоящия, и така да блокират за много години напред проекта за довършването на АМ Струма.

Еколозите лобират за прокопаването на тунел с две 15-километрови тръби на стойност над 2  милиарда евро. Проект зад, който стои швейцарска компания.

Освен непосилната цена за изграждане на тунел, поддръжката му според пътни експерти ще струва най-малко 50 млн. евро годишно. Това предопределя  високи такси за преминаващите  леки коли, камионни и автобуси. Тази цена  ще се отрази негативно на междуградския и туристически транспорт.

„В момента желанието на определени хора е да се вземе политическо, а не експертно решение“ завърши Шишков.