Новини Пътна обстановка

Започва проучване за изграждане на магистрала към Маказа

20.05.2023 21:19
Започва проучване за изграждане на магистрала към Маказа

Министърът на регионалното развитие и благоустройството  Иван Шишков възлага проучване за изграждане на нова магистрала от АМ Марица до ГКПП „Маказа“ като решение за извеждане от Кърджали на натоварения международен трафик.

„Аз съм провокиран да предложа да започнем изграждането на скоростен път или на магистрала, зависи какво ще се покаже технически, в частта от магистрала Марица до Маказа“, каза регионалният министър след днешната среща с кмета на Кърджали  Хасан Азис.

Изграждането на обходен път ще е част от тази нова магистрала или скоростен път.

Срещата беше инициирана от кмета Хасан Азис и беше във връзка с безопасността на пътното кръстовище при спирка "Глухар". В нея участваха Областния управител Даниел Делчев, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление, Пътна полиция – КАТ, ВиК, и завода „Теклас България“. Основната цел на срещата беше осигуряване на безопасността на движението по проблемния участък.

Решението, което е взето за обезопасяване на кръстовището е изграждане на кръгово движение. До края на този месец Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да представи техническо задание за започване на проектирането за кръгово движение при с. Глухар.

Вторият разгледан въпрос е ремонтът на бул. „Беломорски“ при входа на Кърджали. До идната седмица трябва да се съгласуват проектите на общината за ремонт на тротоарите и проектите на АПИ, да бъде завършена окончателно работата по Водния цикъл и в най-скоро време да се издаде разрешение за строеж за цялостния ремонт на проблемната отсечка при входа на града.

Третият, по думите на министър Шишков – най-важният въпрос, по който е постигната договореност днес е този за обходния път на Кърджали.

„Аз съм провокиран, включително да предложа да започнем изграждането на скоростен път или на магистрала, зависи това какво ще покаже технически, в частта от магистрала „Марица“ до „Маказа“. Знаете, че аз като регионален министър отдавна говоря, че трябва цялостна свързаност да бъде изградена и, надявам се, в съвсем кратки срокове да ви отговорим дали тръгваме в тази посока. На мен, лично, ми се иска да започнем проучването на скоростен път или магистрала, не казвам какво, защото технически трябва да се направят проучвания директно от магистрала „Марица“ до „Маказа“, което означава връзка с Кърджали, което означава много повече за региона“, каза министър Шишков. На въпроса за сроковете, които си поставя, министърът отговори: „Ако я започнем най-скоро процедурата, винаги една процедура за ОВОС знаете, че е няколко години, избор на трасе, оттам нататък, разбира се, самото проектиране, самото строителство. За съжаление трябва да ви казвам нещата такива, каквито са. И аз не случайно непрекъснато коментирам, че трябва да започнем да проектираме всички магистрали. Ако не ги проектираме сега и веднага, този въпрос и след десет години пак ще го задаваме“.

Предстои и разширяването на граничния пункт „Маказа“, за да може да поеме трафик от магистрала или скоростен път, след като бъде изграден, увери министър Шишков.

На реакцията на журналистите, че тепърва всичко по обходния път започва отначало, т.е. още години няма да бъде решен, министърът Шишков контрира:

„Всичко по обходния път започва отначало, защото е изтекъл ОВОС-а. Започва отначало, но започва“.

По въпроса за осигуряване на приемственост от страна на следващия регионален министър за взетите днес решения, арх. Шишков каза: „Не мога да повярвам, че следващото правителство редовно, че няма да продължи да проектира магистралите, които мисля, че всички разбрахме, че ги няма“.