Новини

Европейски пътища ще спонсорира L’Etape България от Tour de France

25.05.2023 13:28
Европейски пътища ще спонсорира L’Etape България от Tour de France

„Европейски пътища“ ще бъде генерален спонсор на първото издание на L’Etape България от Tour de France.

Страната ни ще бъде домакин на етап от легендарното колоездачно състезание, като част от световната верига, която се провежда под егидата на Обиколката на Франция. От българска страна организатор е Спортен клуб „Спорт за всички- София“.

Етапът в България ще се състои на 30 юли по специално избрано от организатора трасе край Велинград и ще включва два маршрута – дълъг (102 км) и къс (57 км), при максимална денивелация от 1700 метра. 

 

В състезанието могат да участват всички желаещи – както аматьори, така и професионалисти. Очакват се да се включат и много чуждестранни колоездачи. За участие в състезанието на късата дистанция от 57 километра ще бъдат допускани всякакви велосипеди, докато на 102-километровата дистанция ще се кара само с шосейни велосипеди.

„Европейски пътища“ е компанията, построила и поддържаща голяма част от пътищата в областта, вклюбитлно и трасето, по което ще премине състезанието. 

Маршрутът тръгва от центъра на Велинград и преминава през редица живописни родопски села, сред които Абланица, Цветино, Горна Дъбева, Враненци. То ще продължава и към главния път, идващ от Сърница и ще финишира отново в центъра на Велинград.

Уикендът, посветен на спортното събитие на годината, започва на 28 юли (петък) с откриването на музея на Tour de France и регистрацията на състезателите. 

Съботата (29 юли) е предвидена за забавления и подготовка, семейно каране и детска надпревара. 

Стартът на състезанието ще бъде даден на 30 юли (неделя) сутринта – денят, в който ще се разбере и кой за първи път в България ще облече жълтата фланелка на Tour de France.

Регистрацията за L’Etape България от Tour de France вече е отворена на сайта на събитието за всички желаещи да преживеят легендарната колоездачна надпревара в региона на Западните Родопи. Всеки желаещ да се регистрира може да го направи на https://bulgaria.letapebytourdefrance.com/registration.