Коментари Новини Пътна обстановка

Карлос Контрера: Ситуацията по пътища е близо до пълномащабна война, а присъдите – смехотворни

27.05.2023 12:27
Карлос Контрера: Ситуацията по пътища е близо до пълномащабна война, а присъдите – смехотворни

Случващото се по българските пътища е близо до пълномащабна война. Проблемът не е от вчера, но имам чувство, че е през последните години ескалира. В Столична община има десетки участъци, в които се кара абсолютно неразумно.

Така общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера коментира в студиото на „Денят ON AIR“ проблема с пътната безопасност. По думите му един от големите проблеми е скоростта на движение. 

Проблемът има две измерения. Единият е инфраструктурният, от друга страна съвременните автомобили имат много по-големи възможности. Санкциите няма да решат проблема. За да се държат така тези хора на улицата, очевидно имат проблеми, каза Контрера, като засегна и образователната система.

Санкциите трябва да бъдат достатъчно високи, за да са ефективни, но и да се прилагат, категоричен е гостът.

Трябват бързи стъпки. Дано това НС надмогне политическите ежби и се заеме с въпросите за пътната безопасност. Тези, които управляват автомобили с концентрация над 1-2 промила, да им се конфискуват автомобилите, настоя председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност пред Bulgaria ON AIR.

Според Контрера няма как с 15 патрула на „Пътна полиция“ да се контролира спазването на правилата за движение в София. 

200 полицаи ще дойдат от някакво звено, което се занимаваше сигнално-охранителната техника, а другите ще дойдат от специализираните полицейски сили, т.е. хората, които се борят с безредиците. Това не решава проблема на Столичната дирекция, на която ѝ липсват около 200-250 човека, обясни общинският съветник.

По думите му, освен засилване на контрола, трябва да бъде включена и охранителна полиция.

Контролът трябва да бъде категоричен. Прокуратурата и съдът са твърде либерални към някои нарушения. Присъдите понякога са на границата на смехотворното, заяви Контрера.