Новини

„Трейс Груп Холд“ ще ремонтира пистата на Летище София

12.06.2023 17:38
„Трейс Груп Холд“ ще ремонтира пистата на Летище София

Публичната компания в пътния сектор „Трейс Груп Холд“ ще ремонтира пистата на Летище София. Това става ясно от договор, подписан между дружеството и концесионера на летището „Соф Кънект“, и публикуван на Българска фондова борса (БФБ).

Договорът е с предмет „текущ ремонт на асфалтобетонова настилка на обекти, попадащи в летателното поле” и е на стойност 3.3 млн. лв. без ДДС.

Срокът за изпълнение е 50 календарни дни от сключване му, което означава тя да е готова към края на месец юли. 

През април 2021 г. „Соф Кънект“ пое управлението на Летище София за 35 години. Основен акционер в дружеството е инвестиционният фонд Мeridiam.

При взимането на концесията компанията представи планове за ускорено инвестиране и желанието да превърне столичния аеропорт в „5-звездно летище“.

За да се случи това, „Соф Кънект“ обеща да влага над 50 млн. лв. годишно в развитието на летището през следващите 3 години. Така ще се постигне увеличение от 60 млн. лв., или 2/3 повече спрямо заложеното в концесионния договор.

Стратегията за на „Соф Кънект“ за трансформация на Летище София включва пълна реконструкция на Терминал 2, който да поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1. В проекта са включени доставка на напълно нова система за управление на багажите, удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, напълно нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м, нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и редица други подобрения, които да осигурят допълнителни удобства за пътниците и ефективността на операциите.