Коментари Новини

Андрей Цеков: МРРБ пише нова 3-годишна стратегия за пътищата

26.06.2023 08:41
Андрей Цеков: МРРБ пише нова 3-годишна стратегия за пътищата

"Първата стъпка, която ще предприемем, е да напишем нова стратегия за развитие на пътищата в страната и Агенция "Пътна инфраструктура" да започне да работи планово. Законът и стратегическите приоритети на държавата изискват да се работи с 3-годишни и едногодишни инвестиционни програми."

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването "На фокус с Лора Крумова" на Нова телевизия, съобщиха от МРРБ.

"Не може да има стратегии и ясни цели, които да стоят заключени в шкафчета и в същото време да не се изпълняват обекти, от които имаме нужда, обясни министърът. Вместо това се правят ремонти на пътни участъци, които безспорно са важни, но не са стратегически определящи за развитието на републиканската пътна мрежа".

Той даде за пример необходимостта от свързваща пътна инфраструктура между България и Северна Македония, Гюешево с Дупница, както и на страната ни с Гърция.

По думите му, ако продължи да се разсъждава политически, а не от гледна точка на правото и справедливостта, реформа няма да може да бъде постигната.

"Целта на това правителство е трансформационна реформа най-вече по отношение на върховенството на правото. Ако не вървим към тази цел, ще се превърнем в кораб без посока, а както казват мъдрите хора: няма попътен вятър за кораб без посока", заяви министърът.

По повод смяната на председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Цеков обясни, че е предприел стъпката, тъй като е установил изключително припряни действия от страна на предишното ръководство на агенцията, свързани със скоростно възлагане на обществени поръчки за 4,7 млрд. лв. и то в рамките на последния ден на служебния кабинет. По думите му, буди съмнение изключително краткия срок за разглеждане и възлагане на обявените през февруари обществени поръчки, при положение, че документацията е с доста голям обем. Поради това министърът е назначил одит и се очаква резултатите от него да бъдат ясни следващата седмица.

В АПИ е имало разминаване между инвестиционната програма на агенцията и стратегическите цели на държавата за изграждане на пътна мрежа, която да свърже страната ни със съседните ни страни. Вместо това по-скоро са се насочвали средства не където са необходими, а където най-бързо могат да бъдат усвоени. По думите му за това са използвани редица механизми като инхаус възлагания, които водят до бързо разходване на средства за обекти дори без проекти.

Редица възлагания за изпълнение на обекти са надвишавали 2-3 пъти пазарните нива, разкри Цеков. Той даде пример с цени за подложен бетон от 185 лв. при пазарни цени от около 70 лв., които е било заложено във всички проектодоговори за текущ ремонт и поддръжка занапред.

"Това говори за неефективно разходване на публични средства", обясни регионалният министър.

В студиото той съобщи, че към момента за реализацията на пътни и ВиК проекти на общините са отпуснати 417 млн лв. От тях са изразходвани 111 млн. лв. за последните осем месеца.

"В момента, в който всяка община усвои въпросните средства, ще получи допълващо финансиране, за да завърши проектите си", увери Цеков.