Коментари Новини Пътна обстановка

Андрей Цеков: Пари за пътища има, няма стратегия

14.07.2023 09:54
Андрей Цеков: Пари за пътища има, няма стратегия

Основната задача на един министър на регионалното развитие е да инвестира в инфраструктура по един прозрачен начин. Случаят с АМ „Хемус” е, че при сключването на инхаус поръчките е заобиколен законът за държавните поръчки. Договорът с кухото предприятие „Автомагистрали” е незаконен. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Отговорните длъжностни лица следва да си понесат отговорността. 5 г. по-късно няма поета отговорност.

Едно от първите действия, които аз предприех, когато встъпих в длъжност, бе да проверя сключените договори. Оказа се, че са изтекли исковете за унищожаемост по давност през 2022 г. Истината е, че никой не е имал политическата решителност да подведе виновните под отговорност, обясни той.

„В държавата е останало наследството на незаконосъобразните възлагания. Какво можем да направим сега с тях? Да ги прекратим, но това се прави, ако някоя от страните не си изпълнява задълженията. Ние сега или трябва да продължим да строим магистралата по тези договори или да ги спрем. В този случай ще започнат редица съдебни дела. Договорите са сключени на по-високи цени за материалите. Сега обаче тези цени са много по-скъпи. Обмисляме да предложим следното: Частните фирми да поемат гаранция за изпълнението на обекта за 7 г. след завършване на обекта. По този проект са платени аванс от 1 млрд. ние ще предложим да се индексират и да се закупят материали по новите цени, което би оскъпило проекта с около 30%. Строителните материали са 50% от стойността на обекта. Аз лично считам, че с оглед на факта, че няма как да искаме унищожаемост на тези договори, обществото има полза да бъдат изградени поне първите отсечки на магистралата, а строителството да продължи час по-скоро. Сега е моментът да решим дали ще строим АМ Хемус законосъобразно и бързо”, посочи министър Андрей Цеков.

Той бе категоричен, че практиката да се възлагат обществени поръчки незаконосъобразно приключва. „Моята цел е дружеството Автомагистрали да стане прожект мениджър, по модел на Германия за управление на големи инфраструктурни проекти. Сега те имат капацитет да правят пътни ремонти, но нямат кадри”, призна регионалният министър.

„Разплатени са всички стари задължения към пътностроителния бранш от министър Шишков. В държавата винаги е имало пари, но не е имало стратегия. Ние нямаме готови инфраструктурни проекти, които да бъдат разработени. Нямаме обявени обществени поръчки. Тази система е поддържана изкуствено и да става всичко на тъмно. 2,6 млн. за основни ремонти, а за нови ремонти 261 000 лева. Тоест в държавата не се строят пътища. Моята лична цел е да тръгнат замразените проекти”, каза Цеков.

„Превозвачите протестират донякъде основателно. Първата причина е, че пътищата ни са лоши и втори – с тях не е проведен диалог. Те трябва да разберат, че за да има добри пътища трябва да има солидарност. Те са ползватели на пътищата. В момента гражданите плащат за пътната поддръжка”, каза регионалният министър по повод протестите на превозвачите заради скока на ТОЛ таксите.