Новини Пътна обстановка

Започва пренареждането на жълтите павета

17.07.2023 09:29
Започва пренареждането на жълтите павета

Ремонт на ремонта. Започва пренареждането на жълтите павета в София. То ще е за сметка на фирмата изпълнител, която преди месеци постави пътната настилка на булевард „Цар Освободител”.

По план ремонтът ще продължи до 15 септември. През тези два месеца булевардът ще остане затворен в отсечката между ул. „15 ноември” и бул. „Васил Левски”.

През следващите дни работниците ще демонтират паважа преди да започне същинското пренареждане. Технологията ще е различна и вече е тествана, каза за NOVA ръководителят на обекта.

В неделя булевардът осъмна с десетки работници и тежка техника. Пространството около парламента беше заградено и по план ще остане така до средата на септември.

„Премахваме изравнителния пясъчен слой и ще положим нов, трошен камък, с подбрана зърнометрия. Отдолу подложката ще бъде друга и материалът за фугите ще бъде също различен”, обясни инж. Красимир Цоклинов - ръководител проекти в „Трейс Груп”.

Същата фирма реди историческия паваж миналата година. Дни след ремонта се появиха дефекти. Сега от „Трейс Груп” се надяват на различен резултат. „Щом сме тук значи трябва да сме оптимисти. Иначе по-добре да ни няма”, уточни Цоков.

Но не само технологията предизвика обществен отзвук. През октомври беше наложена глоба на „Трейс” от 100 000 лева заради увредено паве. „Наказания има. И предния път имаше. Правим си инструктаж. Няма как до всеки работник да има техник”, смята ръководителят във фирмата.

От общината казват - за ремонта сега няма да се наложи да платят и стотинка. „Това повторно пренареждане също няма да бъде платено”, подчерта зам.-кметът на София Ангел Джоргов.

Поредното пренареждане предизвика недоволството на столичани, които се разделиха в мненията си за това ще бъде ли успешен този път ремонтът.