Новини Пътна обстановка

АПИ очаква близо 2 млрд. лв. от глоби на превозвачи

19.07.2023 16:40
АПИ очаква близо 2 млрд. лв. от глоби на превозвачи

"Нашите искания към тол системата са съвсем различни. На последната среща в регионалното министерство те показаха добра воля и казаха, че ще съдействат - думи, които сме ги слушали от няколко ръководства. Те казаха: "Пуснете обществена поръчка за обсъждана с промяна в тарифата - именно да се върнат старите цени". Става въпрос за промяна на тарифата към АПИ. На тази среща ние предложихме, докато се решат проблемите с тол системата, да се върнат старите цени", каза изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

"АПИ на няколко пъти ни отказа достъп до обществена информация по отношение на това колко начислени глоби има. По наши сметки са над 1 млрд., доближаващи 2 млрд. лв. Това са глоби, които те очакват по един или друг начин да събера от българските превозвачи. От началото на тази година в пъти се увеличи издаването на електронни фишове за нарушение и за неплатени определени тол сегменти", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че става въпрос за сегменти, които струват от 7 до 40 стотинки.

"Ако шофьорът не го заплати, бива спиран на границата и му се дава възможност да плати принудително. Другият вариант е да му бъде издадено наказателно постановление. Дори при наказателно постановление, което водачът след това обжалва и то пада в съда, за същото нарушение АПИ има няколко десетки случаи - има издаден електронен фиш. Сами разбирате докъде им стига наглостта", коментира изпълнителният директор на КАПБ.

Гостът подчерта, че електронните фишове от началото на годината са в пъти повече: "Официалната информация, с която ние разполагаме, че от началото на януари до края на март са издадени над 28 000 електронни фиша. За предходните 3 години са издадени близо 8 000. Ние си представяме, че тази тол система ще събира глоби, а не такси."

Сегашното правителство обяснява на бизнеса, че са постфактум и че цената на тол системата е зависела от предишното правителство.

"Истината е, че трябва да се събират пари за бюджета, виждат възможност за събиране. Около 60 млн. лв. ще се съберат от това увеличение. А всяко едно увеличение в транспортните разходи се отразява на потребителите. Дори при земеделската продукция имаме торове, семена, които се транспортират", поясни Димитър Димитров.