Новини Пътна обстановка

Транспортен хаос в Северозапада, камионите там обаче ще минават през селата още няколко месеца

25.07.2023 10:03
Транспортен хаос в Северозапада, камионите там обаче ще минават през селата още няколко месеца

С пускането на Дунав мост 2 хаосът по съществуващите ни и непригодни за голям трафик пътища до Видин надмина и най-песимистичните очаквания. Години след откриването на втория мост над Дунав бе решено и започна изграждането на четирилентов скоростен път от Ботевград до Видин. И типично по нашенски строителството ту започваше, ту спираше.

Един от най-проблемните участъци на сегашния път - между Ботевград и Мездра, минава през полупланински терен и години наред тормозеше шофьорите на леки коли и на тежки камиони. Преди две години започна неговият ремонт и разширение, но досега са готови едва 7 километра

И когато в средата на юни т.г. от АПИ обявиха, че заради разширението на пътя изцяло се спира движението в този участък, хаосът в трафика бе предизвестен.

Спирането бе мотивирано с възможността при разширението на пътя да се наложат извършването на взривни работи. Пътната агенция предложи на водачите шест алтернативни маршрута, но никой от тях не бе пригоден изцяло да поеме засиления летен трафик от тирове, други тежки машини и автобуси. Движението към Враца, Видин и Оряхово бе пренасочено през междуселски пътища, от които само на една трета са били извършени скорошен ремонт и подмяна на рискови пътни съоръжения.

Само няколко дни бяха достатъчни, за да се видят мащабите на хаоса, който настъпи в тази част от страната. Тежките камиони предпочитаха да преминават към Враца по-накратко от предложените им маршрути и през забранените за тях планински села Рашково, Паволче и Челопек и с това допълнително да изнервят останалите шофьори на многобройните завои по трасето. Чак след няколко седмици с помощта на КАТ движението все пак бе регулирано и тировете баха пренасочени по предназначените за тях пътища.

А заради обиколните маршрути бизнесът в Северозапада започна да трупа големи загуби. Една от куриерските фирми от Враца вече изчисли, че заради пренасочения тежкотоварен трафик ще плати с 300 000 лв. повече за гориво. При строителните компании, които са сключили в началото на годината договори за обекти в София, сумите са още по-сериозни.

Две транспортни фирми от Мездра возят всеки ден работници от Враца, Мездра и селата около тях към завод “Сенсата” край Ботевград. Ако бяха приели за превоза на работещите на три смени определения им от АПИ маршрут, това означаваше да пътуват над 80 км повече във всяка посока

Което неимоверно би увеличило разходите им за гориво, а работниците трябваше да тръгват за смяна два часа по-рано и да се прибират много по-късно.

Най-потърпевши при новите временни трасета са Бяла Слатина и Борован. Всички обявени обиколни пътища минават през тези населени места, които са нещо като разпределителен център. Хиляди тирове всекидневно минават през тях и пътищата едва ли ще издържат натоварването повече от 6 месеца, смятат експерти от областното пътно управление във Враца. Към ферибота при Оряхово всеки ден минават по 350-400 тира. По трасето за Видин пък всекидневно профучават от 1600 до 2000 тира през последните седмици според изчисленията на врачанското пътно управление.

От фирмата - изпълнител на пътя Ботевград - Мездра, се надяват до септември да завършат поне отсечката от Мездра до разклона за с. Ребърково, за да могат да пренасочат по нея интензивния есенен трафик по пътя през Искърското дефиле и през Своге до София.

На някакво облекчаване на трафика се надяват и шофьорите, за които сегашното положение е направо шоково. Срещу преминаващите по новите обиколни маршрути тирове протестират всички села във Врачанско, а жителите им обявиха, че са подложени на денонощен терор от преминаващите с голяма скорост тежки камиони.

На въпрос на “24 часа” как може да се облекчи трафикът и да се осигури безопасността на жителите в населените места, от АПИ отговориха, че са поискали от директорите на четирите областни пътни управления да изготвят доклади за въвеждането на временни забрани за транзитното движение на камиони над 12 тона по третокласните пътища. Това се прави, защото геометричните им характеристики не позволяват интензивно тежкотоварно движение. “Те нямат необходимата носимоспособност и експлоатационното им състояние се компрометира бързо”, се казва в отговора на пътната агенция.