Новини Пътна обстановка Свят

Магистралата Патра-Атина-Солун-Евзони в Гърция остава затворена и днес

11.09.2023 10:20
Магистралата Патра-Атина-Солун-Евзони в Гърция остава затворена и днес

По информация, получена от гръцките власти, магистралата ПАТЕ (Патра-Атина-Солун-Евзони) ще остане затворена през целия ден на 11.09.2023 г. при гр. Лариса, в двете посоки, без точна информация към момента, кога ще бъде отворена, съобщи МВнР.

Местните власти препоръчват да бъде използван маршрута Ламия - Патра или Агрино - Янина - Солун - България, от желаещите да се приберат.

Пътят през Калмбака/Метеора е затворен, тъй като преминава през наводнени участъци през Кардица и Трикала.

Жертвите от наводненията в съседната страна вече станаха 15. В неизвестност са още трима души, предаде БНР тази сутрин.

Нивото на реките в наводнените райони все пак спада и започва възстановяване на пътните връзки.

Все още има села до Кардица и Лариса, където се оказва помощ само по въздух. Всички пътища до тях са наводнени. Евакуирани са жителите на крайни квартали на Лариса заради риска от наводнения от преливане на реки.

От днес технически екипи описват щетите. Премиерът Кириакос Мицотакис, който късно вчера посети щаба за координация на действията в Лариса, обяви финансова помощ на пострадалите в размер на 2 милиарда евро.

Предстояти данъчни облекчения за три години и изплащане на наеми на хора, изгубили домовете си, тъй като Атина активира европейския механизъм за помощ при бедствия, като ще използва средствата за възстановяване на инфраструктурата.

Поради силен вятър днес са затворени и пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио.