Новини Пътна обстановка

Министър Цеков обеща ремонт на обходните пътища след пускането на Е-79 между Мездра и Ботевград

27.09.2023 10:18
Министър Цеков обеща ремонт на обходните пътища след пускането на Е-79 между Мездра и Ботевград

След като приключи изграждането на пътя Мездра-Ботевград, обходните маршрути, които в момента са подложени на изключително интензивен и натоварен трафик, също ще бъдат ремонтирани, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков от трибуната на Народното събрание по време на вчерашния парламентарен контрол.
По думи на Цеков изграждането на скоростния път в участъка от Мездра до Ботевград трябва да приключи през декември 2023 г., но догодина предстои строеж на пътните възли по маршрута.


Според регионалния министър експлоатационното състояние на използваните в момента обходните пътища е много амортизирано и те не могат да издържат на всекидневния трафик. За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройство е предприело необходимите мерки и от началото на юли 2023 г. и е направило съвместно в регионалните структури на КАТ промени във временната организация, които според регионалният министър се изразяват в забрана за преминаване на камиони с маса над 20 тона по някои от второстепенните пътища. Монтирана е и допълнителна сигнализация на пътя и има автомобилни патрули на КАТ, които следят за ограничението.


По думите на Цеков, след като бъде възстановен трафикът по новото скоростно шосе в участъка Ботевград-Мездра, второстепенната обходна пътна мрежа ще бъде основно ремонтирана и възстановена.