Новини Свят

Може ли на Луната да има асфалтирани пътища?

30.10.2023 13:32
Може ли на Луната да има асфалтирани пътища?

НАСА продължава с активната разработка на мисиите от серията Artemis, които трябва да завършат с установяването на трайно присъствие на хора на Луната. За целта се обмислят и някои предизвикателства, като например осигуряването на стабилен и по-лесен транспорт не само до естествения спътник, но и на него, пише Vesti.bg. 

НАСА си партнира с много организации, сред които е и Европейската космическа агенция (ЕКА). Тя разработва проекта PAVER, който търси технологии за изграждането на своеобразни асфалтирани пътища и площадки за кацане на Луната, съобщава Ars technica.

Разбира се, носенето на асфалт на Луната няма да е особено практично. Затова учените търсят начини как да използват наличните на спътника ресурси.

Една от идеите е използване на лазери, които разтопят лунни камъни. След това те ще бъдат оформени в преплитащи се своеобразни павета, които са закалени и достатъчно здрави, за да издържат теглото на луноходите и кацащите апарати. Тестовете показват, че един квадратен инч издържа над 30 000 паунда или 13607 кг. За сравнение, лунният модул на мисиите "Аполо" тежи почти 15000 кг., но теглото му е разпределено на много по-голяма площ от квадратен инч.

Предимството е създаването на трасета, които ще позволят по-бързо придвижване, но и ще намалят драстично вдигането на лунен прах при движение. А въпросният прах е голям проблем за механиката и за самите астронавти. За разлика от прахта на Земята, прахта на Луната е с много по-остри и абразивни частици, които могат по-бързо и по-сериозно да увредят частите.

Създадените PAVER павета ще се износват много по-малко, защото на Луната няма течна вода и вятър. Така и отделянето на допълнителна прах ще е минимално.

Амбицията на учените е PAVER действително да бъде използвана на Луната и да е една от важните технологии за изграждането на инфраструктура. Реализирането на проекта напредва, но все още има някои важни предизикателства, които да бъдат решени. И все пак, време има, тъй като изграждането на инфраструктура ще е нужно в късните фази на Artemis, които са насрочени за края на това и началото на следващото десетилетие и то ако няма други забавяния в проектите, каквито са вероятни.