Новини

Waze ще ни предупреждава за опасни пътища

13.11.2023 09:56
Waze ще ни предупреждава за опасни пътища

Навсякъде има пътища, които са по-опасни от останалите и на тях има повече катастрофи и инциденти от обичайното. Причините за това може да са най-различни, но фактът е един – те са по-рискови и шофьорите трябва да карат по тях с повишено внимание.

Сета популярното приложение Waze ще предупреждава, когато шофьорът минава по такъв път, съобщава How-to Geek. Waze и в момента разполага с голяма база данни от генерирана от потребителите информация за ситуацията по пътищата и ще я използва и за новата функция.

Приложението автоматично ще извежда предупреждение към шофьора, че кара по път, който има „история“ с повече катастрофи. Това предупреждение ще излиза само при покриване на определени критерии. Изкуствен интелект ще помага за анализирането на данните и определянето на това кои пътища са рискови.

Освен това приложението няма да издава това предупреждение, ако потребителят често пътува по този път. Тогава може да му припомни само веднъж.

Предупреждението ще е както визуално на дисплея на телефона, така и с глас. Компанията казва, че се е опитала да намери баланс, така че да привлече вниманието на шофьора, но и да не го стряска или притеснява. Целта е просто да се повиши вниманието докато кара по рисковия път.

Функцията вече е добавена към последната версия на Waze. Тя е налична за Android и iOS, като постепенно ще бъде активирана за всички потребители.