Новини Пътна обстановка

АМ Струма ще стига до Симитли до нова година

15.11.2023 16:03
АМ Струма ще стига до Симитли до нова година

Половината от 250-метровият полутунел на АМ „Струма“ край Благоевград е готов, строителите му обещават да го завършат до края на годината, съобщава БГНЕС.

Строителството на полутунела, струващ 80 млн. лв., чиято цел е да се обезопаси преминаването на МПС от свлачището при 98-и километър на автомагистралата, започна на 28 март т.г. Старт на строителството даде тогавашния служебен министър на МРРБ инж. Иван Шишков.

Две свлачища - от юг и север, вече над година блокират пускането на новопостроения и най-дълъг тунел с две тръби в България, с дължина 2.2 км., както новите мостове, преминаващи след тунела над жп-линията София-Кулата, р. Струма, обходния път Струмско-Долно Церово и трасето на Е-79.

Укрепването и преработката на свлачището от юг на двете тръби на тунела започна през октомври 2022 г., там работата е пред финал.

Много по-проблемно бе свлачището от север, на изхода на Благоевград. То остана незавършено от строителите, тъй като целия склон бе опасен, имаше срутвания.

За да бъде укрепен скатът, бяха отпуснати нови 80 млн. лева. Целият скат буквално бе „занитен“ с пробиването на десетки отвори, които след това бяха армирани и бетонирани. Така след изгребването на скалната маса и пръст, намираща се на мястото на пътното платно в посока Симитли, се оформи 250-метрова стена с височина 30 метра.

Непосредствено до нея се изливат 25-те секции на тунела, всяка с дължина 10 метра, през който ще преминават движещите се в посока Симитли МПС.

До сега са отлети 12 от 25-те секции. Остава да бъде изгребана още около 2 000 куб. метра пръст и камъни.

Срокът за построяване на полутунела, който ще бъде само върху платното в посока Симитли, е 365 дни, но строителите казаха, че ще бъде готов до края на годината.

Така след завършване на полутунела, асфалтиране на платното в посока Дупница и София, автомагистралата, завършваща при 97-и километър, ще бъде удължена с още 8 км., за да финишира при Симитли.