Новини Пътна обстановка

Трябва ли автомобили без зимни гуми да са задължително с вериги?

19.11.2023 19:38
Трябва ли автомобили без  зимни гуми да са задължително с вериги?

Може би е крайно време за спешна промяна в закона за движение по пътищата. Автомобили, бусове, камиони и автобуси, които нямат зимни гуми, да имат задължително вериги.

В последните два дни се видя, че дори при малко сняг започват драмите със закъсалите автомобили и камиони. Законът не задължава през зимата всички коли да са със зимни гуми. Допуска компромис с най-малко 4 милиметра грайфер.

Всеки шофьор знае, че с летни гуми, независимо от грайфера, дори при сантиметър сняг, движението става изключително трудно. Спирачният път се увеличава, а автомобилът е нестабилен и поднася при всяко по-рязко действие.

По такъв начин е решен този проблем в Гърция. Там инцидентно се задържа сняг и затова властите не задължават автомобилите да имат зимни гуми, но след 1 октомври всички трябва да имат в багажника задължително вериги. Санкциите за неспазване стигат до 80 евро. Ако подобен подход си приложи в България, рязко ще намалеят телевизионните репортажи за закъсали автомобили. Ще намалеят и инцидентите.

Обикновените вериги за сняг за най-масовите коли са от 40 до 60 лв. Има и по евтини и по-скъпи. Това е цената за автомобили от средният клас. Ясно се вижда, че ако за смяна със зимни гуми са нужни около 400 лв., то един комплект вериги е 50 лв. – сума, която е минимална за сигурността през зимата.

Затова най-бързото и адекватно решение е чл.139 ал 4 на ЗДП да се допълни с текст: "от 15 ноември до 1 март веригите да са задължителни за всички превозни средства".