Новини Пътна обстановка

МВР спъва камерите на тол-системата да засичат скоростта

20.11.2023 12:19
МВР спъва камерите на тол-системата да засичат скоростта

Само от МВР зависи кога ще започне да използва камертите за контро, коментира регионалният министър

Камерите на Националното тол управление вече са сертифицирани и могат да бъдат използвани за контрол на скоростта. Това посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия. 

"Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери, те функционират вече няколко години. Камерите са достатъчно високотехнологични и имат възможност да засичат както моментна, така и средна скорост. Не бяха сертифицирани за такъв тип измервания, но подадохме документи за сертификация и процесът е завършен. В този смисъл тези камери могат да бъдат използвани и за контрол върху скоростта", каза министър Андрей Цеков. 

По думите му кога ще започнат да упражняват контрол, зависи само от МВР. "Системата за управление на камерите разполага с модул за интеграция със системата на МВР, така че те биха могли да използват камерите. На теория това може да стане и днес - камерите и сега ви засичат, просто не получавате фиш за нарушение, тъй като не се използват за тези цели", посочи министърът на регионалното управление.