Новини Пътна обстановка

АПИ ще подготви пакет от мерки за движението по пътищата през зимата

29.11.2023 16:23
АПИ ще подготви пакет от мерки за движението по пътищата през зимата

АПИ ще подготви пакет от мерки, за да се подобри движението по пътищата през зимата. Това съобщи шефът на Агенцията, който беше във Враца заради проблеми с тежкотоварния трафик. Същевременно в региона беше възстановено електрозахранването в населените места, които бяха без ток от събота. 
 
Според председателя на УС на АПИ Ясен Йорданов със съвместните усилия на институциите е била овладяна усложнената пътна обстановка - комбинация от обилен снеговалеж, навявания и интензивен трафик:
 
"Докато вали снегът е много трудно да бъде осигурена проходимостта на пътя. В момента, в който спре да вали, час след това трябва да има проходимост. Фирмите, които положиха всички усилия, а и не само фирмите, всички служителите на реда, служителите на полицията, на пожарната, военни, включиха са екипи на горските стопанства за почистването на паднали дъвета в страната считам, че се справиха добре".
 
Въз основа на изводи от критичната обстановка през последните дни пътната агенция подготвя пакет от мерки, с които да се подобри пропускливостта на пътищата и организацията на движението през предстоящата зима.
 
"Има предложение да са идентифицирани участъците със снегонавявания и ще бъдат предприети мерки за поставяне на снегозадържащи съоръжения в тези участъци, за да се избегнат ситуациите, в които се получава спрял снеговалеж, силен вятър и невъзможност пътят да бъде проходим.
 
Ще предвидим и мерки, които са свързани със самата организация на движението в страната на тежкотоварния трафик. Ще ги обсъдим заедно с полиция и ще предприемем съвместни действия по този въпрос".
 
Шефът на пътната агенция беше във Враца заради задръстването от ТИР-ове, което се образува край Бяла Слатина преди обед. Освен тежката зимна обстановка причина за километричната опашка от камиони е модернизацията на международния път Е-79 между Ботевград и Мездра.
 
Ремонтът на възловата пътна отсечка ще приключи с 1 месец закъснение през януари догодина, съобщи Ясен Йорданов.
 
Междувременно стана ясно, че е възстановено електрозахранването в голяма част от населените места в област Враца, които бяха без ток от събота.
 
Областният управител на Враца Надя Донкинска прогнозирира, че утре ще бъде отменено бедственото положение в региона.