Новини Пътна обстановка Свят

В Сърбия започна строителството на магистралата Белград-Зренянин-Нови Сад с дължина 105,4 километра

13.12.2023 10:02
В Сърбия започна строителството на магистралата Белград-Зренянин-Нови Сад с дължина 105,4 километра

Строителството на магистралата Белград - Зренянин - Нови Сад, дълга 105,4 км, започна край Белград в присъствието на министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, председателя на правителството на областта Войводина Игор Мирович, китайския посланик Ли Мин и ръководителя на предприятието "Коридори Сърбия" Александър Антич, предаде Танюг.

"Тази магистрала ще свърже Белград със Зренянин и Нови Сад във Войводина и дължината й ще бъде 105,4 километра. Пътуването между Белград и Зренянин ще отнеме точно половин час, а между Зренянин и Нови Сад пътуването ще е много по-кратко. По този начин ще дадем възможност хората, които живеят в Зренянин и съседните общини, да бъдат свързани по-добре с Белград и Нови Сад", подчерта Весич.

Той каза, че тази магистрала означава живот за областта Банат и връзката й с Белград и Нови Сад.

"Всеки път, когато започнем да строим нова магистрала или скоростен път, имаме основание да бъдем щастливи. Ако погледнем всички пътища и магистрали, които се строят в Сърбия, може да заключим, че Банат е много пренебрегнат по отношение на железниците и пътния трафик", каза Весич. 

Той благодари на правителството на автономната област Войводина за помощта, която е оказало за бързото получаване на всички разрешителни.

Игор Мирович припомни, че по време на последната среща между президента на Сърбия Александър Вучич и президента Си Цзипин в Китай министър Весич подписа договора за строителството на тази магистрала, който се изпълнява от китайската компания Шандун /Shandong/.

Мирович каза, че изграждането на магистралата ще бъде голям стимул за икономическо развитие и нови работни места в общините, разположени по трасето на тази магистрала.