Новини Пътна обстановка

Проверката за стари коли в центъра на София е „на око“

20.12.2023 10:12
Проверката за стари коли в центъра на София е „на око“

Контролът за навлизането на стари коли в центъра на София след въвеждането на ограничението от 1 декември се осъществява „на око от служител“, потвърди Дамян Войновски, шеф на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация пред бТВ. Това означава, че хора от столичния инспекторат следят паркиралите коли и техния стикер, който показва в коя екокатегория са. Aко старият автомобил от първа екокатегория мине без да спира през центъра, няма как да бъде санкциониран. В същото време новият кмет Васил Терзиев обеща нарушителите първо да получават предупреждение, а при второ – глоба.

Причината за аналоговия и доста трудоемък начин на контрол е обжалването на процедурата за избор на доставчик на софтуера за автоматична разпознаване на номерата на автомобилите и еко групата, поради което в момента не може да се използва. Това повдига въпроси какъв въобще е смисълът от ограниченията, но според Терзиев работна група ще анализира ситуацията след края на ограниченията през март 2024 г. Вероятно анализът ще е на база само санкционираните от столичните инспектори. Съдейки по успехът им с паркирането на автомобили по почти всички зелени площи в столицата и целия център в забранени места, марката е поредната неработеща у нас.

бТВ също алармират, че всеки шофьор плаща по 6,80 лв допълнително по време на ГТП за стикера, въпреки че има техническа възможност той да се поставя само веднъж, органите изискват поставянето на нов всяка година. Мярката е събрала 57 млн. лв. за 3 години. Стикерът ще остане и с предстоящите промени в законодателството, въпреки че по време на ГТП за определяне на екокатегория се взима производствения евро стандарт, определен от производителя. Все още не е ясно кога ще заработи и друга основна функция на стикерите – чип, който да съдържа информация за автомобила и извършените по него сервизни интервенции.  

Преди месеци бившият министър на електронното управление Божидар Божанов стартира кампания за премахване на стикерите, както и синия талон. До успешен завършех се стигна само за талона. Дамян Войновски бе върнат в ИААА след като преди това бе отстранен на мястото на Бойко Рановски, който преди това бе шеф на КАТ и по негово време се прие наредбата за чистия въздух за София, определяща нискоемисионните зони.