Новини Пътна обстановка

Тройно по-малко жертви на пътя по Коледа от 2022г.

28.12.2023 09:51
Тройно по-малко жертви на пътя по Коледа от 2022г.

3-ма загинаха в катастрофи по празниците, 71 ранени

Седем загинали по-малко в катастрофи по празничните дни в сравнение с миналата Коледа отчита МВР. Те са трима, а през 2022 г. са били 10.

Данните на полицията сочат лек ръст на ранените - 87, докато м.г. са били 71. Катастрофите обаче са по-малко - 58 срещу 66.

Началото на черната за тази година статистика е от 23 декември и е катастрофа, при която шофьорът бил пиян. Лек автомобил, управляван от 46-годишен, се движел в средата на пътното платно около 19 ч. На около километър след Радомир в посока Кюстендил той ударил първо странично движеща се кола, управлявана от 61-годишен мъж. След това почти челно се е сблъскал с втори автомобил, чийто шофьор е бил 60-годишен кюстендилец.

При удара едната кола се преобърнала на пътното платно, а другата е изхвърчала от него. На място е загинал 60-годишният водач от Кюстендил.

Шофьорът, причинил катастрофата, е дал положителна проба за алкохол - 1,04 промила. Мъж, който се возил с него, също бил пиян. В този ден имало още 16 тежки катастрофи, при които са ранени 30 души.

Ден по-късно също има един загинал при катастрофа на пътя Добрич - Албена. Починал е шофьор, загубил контрол над автомобила и блъснал странично насрещно движеща се кола. Другият водач и пътниците от автомобила са в болница. Те са сред 18-те ранени в 15 тежки катастрофи в този ден. За сравнение - година по-рано загиналите само на 24 декември са трима.

На Рождество Христово пък в катастрофа си отиде ученик на 18 години. Пресиян от Козлодуй карал мотоциклет “Хонда ЦБР 600Ф” и самокастрофирал между селата Гложене и Бутан.

Ученикът, който пролетта трябвало да бъде абитуриент, е единственото дете в семейството. Баща му работи като полицай в РУ-Козлодуй, а майка му в атомната централа. Още като малък започнал да кара скутер. След това родителите му купили мотор, който по късно продали, след което му взели този, с който загинал. По неофициална информация Пресиян карал хондата от година и половина и добре познавал както машината, така и маршрута, на който загинал.

От Пътна полиция се надяват статистиката да не се промени след сряда, последния почивен ден, когато много хора се прибираха към домовете си.