Анализи Новини Пътна обстановка

Ще бъде ли построен най-накрая тунел със 108 годишна история?

05.01.2024 18:00
Ще бъде ли построен най-накрая тунел със 108 годишна история?

Идеята за тунел под прохода Петрохан е със 108 годишна история, пише Еко Новини. 

Тя започва още през 1916 година, но по причини, свързани с Първата световна война и плащането на огромни репарации по Ньойският договор, проектът е изоставен.

Чак през 1960 година, по времето на социализма, тогавашната комунистическа власт започва по детайлно проучване за възможен тунел под Петрохан, но и тогава той не е реализиран.

За пръв път реално проектно проучване се прави през 1988г.. Инженерите се спират на няколко варианта. Единият е 9 километрово съоръжение, за което се смята, че е най-икономически целесъобразно. Другото трасе е с по-къс и евтин 3 км тунел.

През годините от 1991 са проучвани още възможности - от 6 до над 18 километра тунел. Дори през 2003г. правителството на Симеон Сакскобургготски си поставя амбициозната задача до 2008г. съоръжението да е готово. И това не се случва.

Мъките по изграждане на нов път Видин - Монтана - София продължават и по време на правителството на Сергей Станишев. Проектът, който включва и тунел е обявен за приоритетен. Задействани са анализи за предпроектни проучвания на скоростен път Видин-София и тунел под Петрохан, но и те са  изоставени.

През следващите години процедурите пак поетапно се подновяват и спират без никакъв резултат. Дори през 2013 г. е имало разговори с Китайски компании за финансиране, но пак без успех.

През 2017 г., в следствие на протести на жители на Северозапада и подписка, тогавашният кабинет на Бойко Борисов, обявява, че тунелът ще се строи на концесия, защото в бюджета няма достатъчно пари за този голям и скъп проект. По време на кабинета на Кирил Петков тогавашният министър на транспорта Николай Събев обяви мащабна инвестиционна програма, която освен мостове на Дунав, включваше и тунела под Петрохан. Проекта бе спрян от зелените министър и зам. министър на околната среда и водите, Борислав Сандов и Тома Белев, с довода, че трасето минава през зони по Натура.

Преди това служебният министър Асен Личев отмени собствената си заповед  за спиране на ОВОС(оценка за въздействие върху околната среда). Така даде шанс процедурата да продължи, но пък зелените министри я спряха.

Големият пробив, че тунелът под Петрохан, след 108 години, може и да се построи, стана факт няколко дни преди Нова година. Агенция пътна инфраструктура обяви поръчка за изработване на разширен идеен проект, пълни инженеро-геоложки проучвания и ПУП(подробен устройствен план) за скоростен път Монтана-София, включващ и тунела под Петрохан. Така разстоянието Видин-София ще се съкрати с около 100 км, а Монтана-София с близо 50.

Тунел под Петрохан, независимо дали е 3,6 или 9 километра, е по възможностите на българските строителни фирми. Те, чрез метрото в София, доказаха, че могат да изпълняват такива сложни проекти. Освен това по новите магистрали непрекъснато се строят тунели и виадукти. Такива съоръжения е добре да се изпълняват от наши компании, с български работници и материали.