Коментари Новини Пътна обстановка

Министър Цеков: Една четвърт от проверените пътища в гаранция не отговарят на изискванията

08.01.2024 11:46
Министър Цеков: Една четвърт от проверените пътища в гаранция не отговарят на изискванията

Една четвърт от проверените пътни участъци в гаранция, проверени в периода септември - декември са дали отклонения от нормите", съобщи днес пред Би Ти Ви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той уточни, че инспекция е направена на 41 участъка с обща дължина 682 км. От тях са взети 792 проби.

При анализа е установено, че в 11 участъка дебелината е по-малка от проектните изисквания. В 6 пък има неравности. "Фирмите, които са ги изградили са уведомени и нямаме спорове за отстраняване на проблемите", каза Цеков.
Според него тази пролет ще се възобнови работата по всички участъци на магистрала "Хемус" до Плевен, както в този около Търговище (лотове четири, пет, шест и девет). Министърът уточни, че за "Струма" през Кресненското дефиле се очаква окончателно произнасяне на Европейската комисия. "Получихме последният въпросник преди дни, който цели да установи доколко е спазено екологичното законодателство. Надявам се до месец да започнем проектиране на частта извън дефилето", посочи Андрей Цеков.

В отговор на въпрос той обяви, че почти е готова обществената поръчка за изготвяне на идеен проект за разширяване на магистрала "Тракия" между Пловдив и София. Предстоят такива поръчки да се обявят и редица първокласни пътища, които да станат с габаритите на скоростен път, тоест да има по две ленти в посока.

Андрей Цеков коментира, че тази година приходите от тол системата са близо до прогнозните - 764 млн. лева, като от винетки са събрани 260 млн. лв. Той смята, че до момента тол системата не дава очакваните при изграждането и приходи заради неефективно управлява нуждата от набиране на административен опит за тази дейност.

По повод недоволството в редица общини след обявяването на печелившите проекти за саниране със средства от Плана за възстановяване и устойчивост Цеков посочи, че в крайното класиране субективен фактор няма. Министърът подчерта, че предвидените средства в плана са 1.129 млрд. лв, а подадените проекти са били за почти 4 млрд лв. В крайна сметка от подадените 3068 проекта пари ще има за 756 в 102 общини. Министърът обяви, че ще се срещне с всички недоволни кметове, за да им обясни как е направено класирането.

По повод сключването на договори с общините за финансиране на проекти на тяхна територия Цеков каза, че от утре започват срещи с техни представители, за да им бъде казано какви документи са нужни за сключване на договори. "До края на февруари очаквам да сключим договори с всички, които има проектна готовност", посочи министърът.

В отговор на въпрос, той посочи, че нямам усещането, че ще си тръгне от министерството след ротацията през март. Цеков обяви, че работи добре с Мария Габриел, а за него няма значение с чий мандат ще бъде съставен следващият кабинет.