Новини Пътна обстановка

Разширението на Тракия започва от Стара Загора

10.01.2024 15:04
Разширението на Тракия започва от Стара Загора

Всеки момент обявяват обществена поръчка за проект, който да разшири петте километра от  магистралата до южната промишлена зона на града, пише 24 часа. 

Прословутото разширение на магистрала “Тракия”, за което се говори от поне десет години, ще започне от Стара Загора, научи “24 часа”. Става дума за 5-километров участък между детелината, на която се отбива движението към града, и началото на южната промишлена зона.

В момента това е двулентов път, чийто капацитет отдавна е недостатъчен, за да поеме цялото движение. По това шосе се намират няколко промишлени зони и отбивки за села в региона, като кръстовищата към тях трябва да се преустроят.

Обществената поръчка, която ще бъде пусната всеки момент, е за избор на фирма, която да проектира разширението срещу 350 хил. лв., като средствата са от бюджета на пътната агенция.

За самото разширение има стар технически проект, който е от 2006 г. и трябва да се актуализира заради променени строителни норми, е отговорил регионалният министър Андрей Цеков на писмен въпрос на депутите Радослав Рибарски и Радослав Василев. Необходимите отчуждения на частни имоти отдавна са направени и това означава, че още тази година може да се обяви процедура за избор на фирма, която да започне да строи разширението. С него пътят ще стане четирилентов.

Самият министър каза в неделя по Би Ти Ви, че разширението на магистрала “Тракия” между София и Пловдив също може да стартира тази година, като отново става дума само за изготвяне на технически проекти.

Магистралата ще се разшири с по една лента за движение в посока, като се използва сервитутът на сегашния аутобан. Той е 8 метра встрани от него - терен, чийто собственик е държавата и не се налагат отчуждителни процедури. Търси се обаче техническо решение за виадуктите. Когато разширението бъде готово, единственото тясно място по “Тракия” между столицата и Пловдив ще е тунелът “Траянови врата”, който няма как да се разшири. Това би било равносилно на пробиването на нов тунел.

Освен обществените поръчки за “Тракия” се подготвят и задания за разширението на скоростни пътища в цялата страна.

Поне два големи проекта за магистрали се отпушват тази година, обяви още министър Цеков.

Има изгледи това лято най-после да започне изграждането на “Струма” източно от Кресненското дефиле. Преди Коледа регионалното министерство е получило голям въпросник от Европейската комисия, като с него са поискани отговори на множество въпроси за спазването на екологичното законодателство. “Обнадежден съм и мисля, че до март ще успеем да приключим темата и строителството най-после да започне”, каза министър Цеков. За този участък отдавна са избрани изпълнители и договорите са сключени. Те не са влезли досега в сила заради липса на окончателно разрешение от Оперативна програма “Транспорт”, по която се финансира магистралата.

“Хемус” също излиза от застоя, след като въпросът с индексацията на договорите за изграждането е уреден с новия бюджет. Това според Цеков означава, че напролет започват всички отсечки до Велико Търново. Известно забавяне може да има само по последните два участъка - осми и девети, които са между Търново и Търговище.