Новини Пътна обстановка

Построяването на магистрала Черно море е приоритет на НАТО

18.01.2024 09:15
Построяването на магистрала Черно море е приоритет на НАТО

Изграждането на магистралата между Бургас и Варна се оказва ключов приоритет за НАТО като част от транспортния коридор VIII Дуръс – Варна и изграждането на коридора от Констанца до Солун. Тези международни транспортни коридори са от ключово стратегическо значение за бързото разгръщане на силите на НАТО, стана ясно от думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов във вторник пред БНТ.  

Преди ден военният министър Тодор Тагарев обобщи, че България трябва да инвестира близо 6 милиарда евро в инфраструктурни проекти, за да укрепи своята сигурност и да осигури инфраструктура за Алианса.

От години магистрала "Черно море" стои буквално на кота 0, а българските власти все още не са избрали трасе. Последната детайлна информация за този проект бе предоставена през пролетта на миналата година.

Обещанието на служебното правителство бе през 2024 г. магистрала "Черно море" да има оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Магистралата между Варна и Бургас е с дължина 104 км и досега са построени само 8 км.

В момента българското правителство се опитва да завършви магистралите “Хемус“, “Струма“, Русе - Велико Търново и скоростния път до Дунав мост II.