Новини Пътна обстановка

До два месеца започва строежът на скоростния път Ружинци - Монтана

02.02.2024 13:31
До два месеца започва строежът на скоростния път Ружинци - Монтана

До два месеца ще започне строителството на скоростния път между Ружинци и Монтана, който е част от транспортната връзка Видин - Ботевград. Това съобщи във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Монтана на среща с местната власт от областта.

Предвижда се 40-километровата отсечка да бъде с по две ленти за движение в посока. Изготвени са необходимите технически проекти, осигурено е финансиране от държавния бюджет. До издаване на разрешението на строеж остават някои съгласувателни процедури, разясни Андрей Цеков.

Изграждането на пътя Видин - Ботевград е най-важният приоритет за развитието на Северозападна България, обяви регионалният министър.

Скоростният път трябва да свърже Бяло море с река Дунав за движение на стоки и суровини, които да развият индустрията и заетостта.

До края на февруари ще бъде пуснат за движение участъкът от пътя между Макреш и Бела, каза Андрей Цеков.

"За съжаление, за участъка между Монтана и Враца сме изправени пред едно неприятно и тежко наследство, свързано с липсата на утвърдено трасе. Имало е избран вариант през 2010 г., но през 2013 г. е констатирано, че той не отговаря на екологичните изисквания и пътната безопасност, защото преминава в близост до действащи складове за боеприпаси. Оттогава трасето е изоставено и няма разработени нови варианти", разясни регионалният министър.

През декември 2023 г. Андрей Цеков е възложил разработване на разширен идеен проект с пълни геоложки проучвания за избор на ново трасе между Монтана и Враца с габарит на скоростен път.

Над 30 декември са подадените оферти за проектиране, очакваме до един месец да изберем изпълнител, каза регионалният министър.

"Предвидени са средства от бюджета, така че ще запълним този транспортен вакуум между Монтана и Враца", обеща Андрей Цеков. По думите му идейният проект ще отпуши строителния процес, като оптимистичният вариант предвижда евентуалните строителни дейности да започнат през 2027 г.