Новини Пътна обстановка

Министър Цеков: Разглеждаме възможностите за изграждането на скоростен път Благоевград - Доспат - Смолян - Мадан - Кърджали - Хасково

15.02.2024 19:00
Министър Цеков: Разглеждаме възможностите за изграждането на скоростен път Благоевград - Доспат - Смолян - Мадан - Кърджали - Хасково

"Ще се направи анализ на възможностите за изграждането на южния скоростен път от Благоевград през Доспат - Смолян - Мадан - Кърджали - Хасково, който е залегнал в стратегическите приоритети на България преди години, но реално по проекта не е работено", съобщи в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

"Родопската магистрала" влезе в дневния ред на правителството през есента на 2015 година. Тогава предвижданото пътно строителство се очертаваше като мярка по план "Спираме 10 000 бъдещи гурбетчии от областите Смолян и Кърджали", уточнява 24rodopi.com.

Но години по-рано - през май 2006 година тогавашният зам.-министър на благоустройство, покойният вече кърджалиец Димчо Михалевски обяви, че България и Гърция работят по проекта за т.нар. "Родопска магистрала". Той допълни, че финансирането на обекта ще е по оперативната програма "Регионално развитие".

"Пътят ще пресича Гоце Делчев, Доспат, Борино, Девин, Смолян, Ардино, Кърджали, Крумовград, Ивайловград и ще завърши в гръцкото селище Кипринос.