Новини Пътна обстановка

От лятото тапа на пътя за Румъния при Русе заради основен ремонт на моста

23.02.2024 11:01
От лятото тапа на пътя за Румъния при Русе заради основен ремонт на моста

От лятото се очаква да има тапа на пътя за Румъния, защото започват ремонтните дейности на “Дунав мост” при Русе. Това става ясно от отговор на регионалния министър Андрей Цеков на въпрос от Иван Белчев от ПП-ДБ.

Цеков посочва, че ремонтът ще продължи 2 години, ще бъде на 6 фази и ще се работи само в светлата част на деня.

По думите му мостовото съоръжение няма да бъде затваряно изцяло и движението ще бъде пренасочено само в едната лента.

Той припомня, че за изпълнението на основния ремонт на моста през декември миналана година, след проведена обществена поръчка АПИ е сключила договор с ДЗЗД “Дунав мост”. В него влизат фирмите “ГБС – Инфраструктурно строителство“ и “Пътинженеринг”. Стойността ще бъде за малко над 44.8 млн. лв. с ДДС.

От 14 февруари вече има и избран изпълнител за надзора на ремонта. От отговора на министъра се разбира, че Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) е класирала на първо място ДЗЗД “Дунав мост-Пии-Строл”, с партньори “Пътинвест-Инженеринг” и “Строл-1000”. Предложената цена за изпълнение на надзорните дейности ще бъде 707 хил. лв. без ДДС.

“Ако няма обжалване на решението за избор на строителен надзор, се предвижда основният ремонт на съоръжението да започне в средата на годината”, допълва Цеков.

Освен това Белчев е попитал дали е предвидено да се премахнат “петолъчките от стълбовете за осветление на българската страна на моста, които са символ на един престъпен режим”.

В своя отговор министърът заявява, че проектната документация предвижда реставриране на съществуващите стълбове на осветителни тела, тъй като се наблюдават зони с локални повреди и корозия.

“При изпълнение на ремонтните дейности ще се направи оценка на състоянието на отделни елементи и възможностите за тяхното възстановяване или премахване”, допълва Цеков.

Основен ремонт на моста при Русе не е правен повече от 20 години, когато са укрепени фугите. През 2011 г. е сменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Сега проектът предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови предпазни огради, ограничителни системи, маркировка и други дейности.