Новини Пътна обстановка Свят

Тол таксата за кола по пътя Атина-Солун – колкото годишна винетка у нас

29.02.2024 18:53
Тол таксата за кола по пътя Атина-Солун – колкото годишна винетка у нас

От началото на 2024 г. тол-таксата за лек автомобил на магистралата Солун-Атина в едната посока, еднократно, струва колкото винетката за всички пътища в България за цяла година.

Когато пак видите снимки с чудесни чужди пътища и магистрали, си припомнете как властимащите в България се огъват пред всякакви лобита. Например - от 1 януари влязоха в сила нови проблемни текстове относно тол-таксите за камиони.

При подобна ситуация, пари за качествена поддръжка и нови пътища няма и как да има, а перфектните магистрали ще си останат само на снимка.

Докато това продължава намирането на финансиране за разширяване на автомагистрала „Тракия“, нови скоростни четирилентови пътища по най-натоварените трасета, както и довършването на вече започнали проекти ще е трудно, дори невъзможно.

Системата е налична, работеща и най-важното – по-модерна и функционална от повечето дори в Европа. Необходима е единствено политическа воля и обществен консенсус какъв е правилният път напред.

“Безплатното” винаги излиза най-скъпо и винаги е най-несправедливо към коректните потребители и данъкоплатците, които реално ще платят цената.

Фейсбук Institute of Transportation Engineering