Новини Пътна обстановка

Владимир Тодоров: Спешно трябва още едно платно през Кресненското дефиле

07.05.2024 19:01
Владимир Тодоров: Спешно трябва още едно платно през Кресненското дефиле

От 2008 г. до сега в един малък участък какъвто е Кресненското дефиле, за 16 години са загинали 74 човека, а над 400 са ранени Това каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, пише 24 часа. 

"Тази магистрала трябваше да бъде завършена за Олимпиадата през 2004 г. в Атина. 20 години по-късно тя още не е завършена. Надявам се тази година да започне нейното изграждане", коментира той.

Зеленият Андрей Ковачев е завел 9 дела срещу довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле 

'Има избран изпълнител и определен участък който да свърже този край на магистралата с Крупник. Говорим за някъде З км, които трябва да се продължат", обясни Тодоров. По думите му това, което трябва да се изгради спешно е още едно платно при разклона за Симитли. Става въпрос за 400 метра, които ще бъдат само временно решение

"Това може да се изгради по спешен и бърз порядък, защото в петъчните и неделните дни да се извършва реверсивно движение, което да даде възможност тази тапа да се избегне - да се разделят потоците за Банско и Гърция" каза Тодоров пред NOVA.

 "Предстои и летен сезон, ще тръгнат румънските туристи. Ако пък България и Румъния влязат в Шенген, това допълнително ще утежни трафика. Това допълнително платно може да се създаде в рамките на месец, два, три. Говорим за участък от не повече от 500 метра. Това е докато не се изгради определената за това магистрала", коментира той.

В понеделник, след серията от почивни дни, отново се стигна до километрични колони от коли по пътищата у нас. Една от инфарктните отсечки бе Е-79, който все още се ползва там, където автомагистрала „Струма" не е построена.

 По-малко от 50 км се изминаваха буквално за часове. От една страна -тапата се образуваше в Кресненското дефиле, а от друга -в района на Симитли, където един кратък участък от по-малко от 500 метра изнервя шофьорите, защото там към трафика от „Кулата" се влива и този от Банско. Движението в този половин километър се налага да е по Е-79, а не по намиращата се само на 500 метра магистрала. Това е и причината местни хора и шофьори да се включват в подписка за промяна.

Подписка иска незабавно удължаване на АМ Струма до разклона за Симитли и Банско