Новини Свят

Безпилотните камиони на Daimler ще се появят по обществените пътища през 2027 година

09.05.2024 09:36
Безпилотните камиони на Daimler ще се появят по обществените пътища през 2027 година

Daimler Truck, дъщерно дружество на Mercedes-Benz, представи прототип на автономен камион, който ще проправи пътя за напълно безпилотен товарен транспорт до 2027 година. Камионът eCascadia е създаден от Daimler в сътрудничество с Torc и Waymo и представлява изцяло електрическа версия на популярния модел Freightliner Cascadia. Daimler има за цел да стартира превози на средни разстояния с камиони в югозападната част на САЩ през 2027 година.

В един момент изглеждаше, че автономните камиони ще изпреварят на пазара такситата без шофьор и личните автономни превозни средства, но бяха открити много пречки по пътя към масовото навлизане на безпилотните превози. Много компании за безпилотни камиони прекратиха дейността си, а други се отказаха от плановете си за внедряването им поради липса на финансиране и продължителни срокове за разработка.

Освен това общественото мнение по отношение на безпилотните превозни средства се развива в негативна посока, отчасти благодарение на неуспехите на компании като Tesla и Cruise, чиито превозни средства са участвали в редица сериозни пътни произшествия.

Daimler Truck е "напълно ангажиран" с пускането на автономен Freightliner в масово производство, но едва когато компанията прецени, че технологията е достатъчно безопасна, за да започне тестове по обществените пътища. "Нашата мантра е маратон, а не спринт", обясни пред репортери Джоана Бътлър, ръководител на глобалната група за автономни технологии на компанията.

Daimler зрелищно представи първата версия на своя безпилотен камион още през 2015 г., като демонстрира работещ прототип, наречен Freightliner Inspiration Truck, на язовира Хувър и организира тестови пробези на автомобилната писта в Лас Вегас. На изложението за потребителска електроника през 2019 г. Daimler показа предпроизводствена версия на този камион. По това време Daimler Truck придоби и компанията Torc, разработчик на софтуер за безпилотни превозни средства. През 2020 г. беше подписано споразумение за партньорство с Waymo, дъщерно дружество на Google.

Прототипът, представен тази седмица от Daimler, работи със системата на Torc, но компанията твърди, че ще произвежда и камиони, използващи технологията на Waymo. Aeva Technologies е избрана за доставчик на лазерните лидарни сензори. В допълнение към лидарите камионът разполага с три радара с малък обсег на действие, шест радара с голям обсег на действие и още четири радара със свръхголям обсег на действие.

Според Бътлър по време на тестовете в превозното средство ще има шофьори, които ще поемат управлението при особено сложни сценарии, като например доставки в тесни пространства или аварийни ситуации, въпреки че инженерният екип на компанията вече разработва по-футуристични проекти, в които липсват традиционни средства за управление като волан.

Важно е да се отбележи, че макар демонстрационният автономен камион на Daimler да е изцяло електрически, компанията е проектирала безпилотната си система за управление така, че да не зависи от вида на задвижването. По този начин компанията ще може да предостави на клиентите си редица модели в зависимост от техните специфични нужди, до и включително системи за задвижване с водородни горивни клетки.