Новини Пътна обстановка

Ремонтът на тунелите спира през лятото, за да не пречи на трафика към морето

15.05.2024 11:27
Ремонтът на тунелите спира през лятото, за да не пречи на трафика към морето

В двата последни тунела по магистрала “Хемус” в посока Варна - “Топли дол” и “Правешки ханове”, след ремонта ще има евакуационни водещи осветителни тела от двете страни на всяка тръба. При нужда те ще показват накъде да се движат колите и пешеходците, съобщиха от пътната агенция.

Мащабният ремонт на двата тунела започна през ноември м.г. и ще продължи до края на следващото лято. Когато приключи, двете съоръжения, които са в експлоатация от над 30 години, ще отговарят на съвременните европейски изисквания за пътните тунели.

Ще имат нови системи за сигурност, нови тротоари и напречни галерии между двете тръби, които да позволяват преминаване от едната в другата в случай на инцидент.

В “Топли дол” вече е завършило почистването на шумозаглушава- щите стени и са оформени деформационните фуги в стените и в свода на тунела. Готова е и системата за отвеждане на запалими и токсични течности от пътното платно. Сега се работи по аварийните ниши и облицовката на вентилационните секции.

Тунелът ще бъде с напълно нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове.

Засега и по “Топли дол”, и по “Правешки ханове” се работи само в едната тръба, а движението е пренасочено двупосочно в другата. В края на юни ремонтът ще бъде прекъснат, за да не се пречи на интензивния трафик в разгара на летния сезон. Наесен обаче работите ще се възстановят в другата тръба на двата тунела.

 На “Правешки ханове” вече са отстранени конструктивни дефекти, нестабилен материал около фугите и повредите по бетоновото покритие. Всички пукнатини са запълнени чрез инжектиране. Цялата неработеща дренажна система е подменена с нова. Премахнати са старите тротоарни блокове и са изградени нови.

И в двата тунела ще бъдат монтирани над 15 вентилатора,

които да отвеждат изгорелите газове. За да се подобри контролът върху инсталациите и да се повиши нивото на сигурност, в “Правешки ханове” ще бъде изградена SCADA система. Това е система за мониторинг, която събира данните от всички сензори и видеокамери, чрез които операторите знаят във всеки момент какво се случва.

Аварийни ниши ще бъдат изградени и в двата тунела - снабдени с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и други помощни средства, нужни при аварии.